In dit artikel

Haken zonder pijn?

Ervaar je na een tijdje haken pijn? Je bent niet de enige. Velen ondervinden klachten in hun armen, polsen, nek, vingers en meer. Dit is niet verrassend, aangezien velen dagelijks urenlang haken. Dit vergt veel van je lichaam en put je energiereserves uit. Om te voorkomen dat je pijn ervaart na al die haakuren, zijn er diverse technieken om de belasting op je lichaam te verminderen. Het haken is immers een hobby die veel van je spieren en je lichaam vraagt. Wil je pijnvrij kunnen haken? Gebruik dan de tips in dit artikel om te zorgen dat je urenlang kunt haken zonder ongemak te ervaren.

Hoe ontstaan de klachten?

Als haken pijn veroorzaakt, is het natuurlijk handig om de oorzaak aan te pakken. Zoals het gezegde luidt, voorkomen is beter dan genezen. Pijn is een signaal van je lichaam dat iets niet in orde is. Dit heeft meestal te maken met overbelasting, wat optreedt wanneer je lichaam meer wordt belast dan het aankan.

Belasting omvat alles wat je lichaam moet doen, en deze belasting kan variëren door verschillende factoren. Bijvoorbeeld: je houding tijdens het haken, de duur van je haaksessie, het type haaknaald dat je gebruikt, en of je met dik of dun garen werkt. Andere zaken, zoals een volledige werkdag of een dag in een pretpark, kunnen ook van invloed zijn op je belasting. Het is zwaarder voor je lichaam als je een actieve dag hebt gehad in vergelijking met een rustige dag.

Tegenover de belasting staat de belastbaarheid, wat aangeeft wat je lichaam aankan. Dit kan van dag tot dag variëren. Als je bijvoorbeeld de dag ervoor ziek was of intensief hebt gesport, is je belastbaarheid lager. In een ideale situatie zijn belasting en belastbaarheid in evenwicht, zodat je je lichaam niet overbelast. Dit is echter moeilijk te bereiken, daarom is het handiger om ofwel de belasting of de belastbaarheid (of beide) te vergroten.

Om je belastbaarheid te verbeteren, kun je oefeningen doen om sterker te worden, zoals de oefeningen die je van een fysiotherapeut krijgt bij klachten. Dit is echter een proces op de langere termijn en niet van de ene op de andere dag. Daarom zal ik je in dit artikel laten zien hoe je de belasting tijdens het haken kunt verminderen, wat snel resultaat kan opleveren.

Meest voorkomende klachten door haken:

  • Nekklachten
  • Schouderproblemen
  • Vermoeide bovenarmen
  • Elleboogproblemen
  • pijn in je polsen
  • Last van je duim
  • Krampen aan de handpalm (vooral bij beginners)
  • Pijnlijke gewrichten bij de vingers

Hoe kan je de klachten verminderen?

Om klachten te verminderen en de belasting te verlagen, zijn er drie opties beschikbaar:

  • Verbetering van je techniek/efficiëntie
  • Aanpassing van je houding
  • Vermindering van je spanning

Het verbeteren van je techniek is bijzonder nuttig als je last hebt van aanhoudende klachten. In dat geval is het raadzaam om te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk kunt haken en problemen kunt oplossen. Bovendien draagt ook stress bij aan deze klachten. 

Als je gestrest bent en haken gebruikt als een manier om te ontspannen, kun je juist klachten ervaren. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de spanning in je lichaam te verminderen, wat je kunt bereiken met gerichte oefeningen, zoals stretchoefeningen of door elke 15 minuten even op te staan om bijvoorbeeld een kopje thee te halen. 

De meest eenvoudige methode is het verbeteren van je houding, en hieronder zal ik uitleggen hoe je dat kunt doen.

Je houding verbeteren

Je kunt je houding gemakkelijk aanpassen om pijn te voorkomen. Ik zal je in drie delen tips geven. Eerst zal ik uitleggen hoe je je benen, dan je rug, en vervolgens je hoofd en handen moet plaatsen. Hoewel de onderstaande tips zijn opgesteld met betrekking tot het zitten op een stoel, zijn ze ook toepasbaar op andere locaties. Ik zal je ook uitleggen hoe je deze aanpassingen kunt toepassen wanneer je op de bank zit.

Benen

Veel mensen zetten tijdens het haken hun benen tegen elkaar aan of kruisen ze over elkaar. Het probleem hierbij is dat de rest van je lichaam hierdoor onvoldoende bewegingsruimte heeft. Als je je benen wat verder uit elkaar plaatst, creëer je meer ruimte om je rug te bewegen en de juiste houding aan te nemen. Het kan echter lastig zijn om deze gewoonte aan te passen, aangezien je benen vaak automatisch weer naar elkaar toe gaan of elkaar raken. Je kunt dit oplossen door een poef of een krukje tussen je benen te plaatsen, zodat ze niet meer naar elkaar toe kunnen. In het begin kan dit wat vreemd aanvoelen en wennen, maar uiteindelijk kan het ook heel handig zijn. Zo heb je altijd een plek om je spullen neer te leggen en raak je ze nooit meer kwijt.

Rug

Tijdens het haken moet je rug recht zijn, wat een algemeen bekend gegeven is, maar vaak wordt vergeten of niet goed in de gaten wordt gehouden. Het is daarom handig om ervoor te zorgen dat dit vanzelf gebeurt. Wanneer je rug niet recht is, leg je namelijk extra belasting op je nekspieren. Als je rechtop zit ervaren je nekspieren ongeveer 5 kg aan spanning, maar zelfs een kleine buiging kan dit al verhogen tot 12 kg.

Om dit probleem aan te pakken, is het handig om helemaal naar achteren te schuiven. Dit kan ervoor zorgen dat je benen te kort lijken en je voeten de vloer niet meer raken. Je kunt dit oplossen door enkele boeken of een andere verhoging onder je voeten te plaatsen, zodat je ze wel stevig op de vloer kunt laten rusten. Als je geen goede rugleuning hebt, is het vooral belangrijk dat je onderrug goede ondersteuning krijgt, aangezien een rechte onderrug de basis vormt voor de rest van je houding.

Hoofd en armen

Als laatste kun je nog aanpassingen maken in hoe je je hoofd, nek en armen positioneert. Je lichaam volgt altijd de richting waarin je ogen kijken. Als je naar beneden kijkt, buigt je hoofd naar voren en daarmee je rug. Het is daarom belangrijk dat je hoofd in lijn blijft met je rug, rechtop zit. Om dit te bereiken kun je een kussentje achter je hoofd plaatsen, hoewel sommige lounge stoelen dit al hebben ingebouwd, wat het gebruik van een kussen overbodig maakt. Als je ervoor wilt zorgen dat je het haakwerk goed ziet, kun je je kin iets omhoog brengen, zodat je hoofd op de juiste hoogte blijft en je minder last van nekklachten krijgt.

Het is ook belangrijk om je armen goed te ondersteunen om schouderklachten te voorkomen. Dit kun je eenvoudig doen door een kussen tussen de armleuning te plaatsen en daar je onderarm op te laten rusten, aan beide zijden. Zorg er wel voor dat het kussen niet leidt tot het omhoog duwen van je schouders, wat juist extra spanning kan veroorzaken.

Haken op een bank

De bovenstaande tips zijn toepasbaar in diverse situaties, maar ze zijn gericht op het gebruik van een stoel. Als je echter op een bank haakt, kun je het volgende doen: Ga zo ver mogelijk naar achteren zitten met je benen recht naar voren. Als je een poef hebt, kun je je benen daarop laten rusten. Plaats een kussen onder je knieholtes en zorg ervoor dat je rug recht is door kussens achter je hoofd te plaatsen. Plaats ook kussens onder je armen aan beide zijden, en dan ben je klaar.

Ergonomische haaknaalden

Een ergonomische haaknaald kan helpen om pijn in je handen te verminderen. De manier waarop je een haaknaald vasthoudt is namelijk zeer persoonlijk en niet eenvoudig aan te passen, maar dit kan wel worden opgelost door een speciale haaknaald te gebruiken. Ergonomische haaknaalden hebben zachtere en grotere handvatten die comfortabel in de hand liggen. Bovendien is het handvat speciaal gevormd om extra ondersteuning te bieden. Hoewel ergonomische naalden vaak wat duurder zijn (ongeveer 10 euro) in vergelijking met gewone haaknaalden (4 euro), is deze investering zeker de moeite waard als het pijn verlicht.

Een veelgebruikte haaknaald met een goede grip is die van Tulip Etimo, met een zachte grip die zorgt voor urenlang ontspannen haken. De Addi Swing is ook een populaire ergonomische haaknaald vanwege zijn golvende vorm, die comfortabel in de hand ligt. Niet iedereen vindt deze haaknaald echter prettig om te gebruiken, dus als je last hebt van klachten, is het wellicht de moeite waard om hem eens uit te proberen.

Ergonomische haaknaald van Tulip Etimo

Handig kussen voor haken

Met een kussen kun je ervoor zorgen dat zowel je armen als rug beter ondersteund worden. Een handig kussen hiervoor is een zogenaamd voedingskussen. Dankzij de vorm van dit kussen kun je het op twee verschillende manieren gebruiken. Bij de eerste methode plaats je het kussen achter je onderrug en gebruik je de twee uiteinden om je armen te ondersteunen. Als je al over een goede rugleuning beschikt, is dit mogelijk overbodig, en kun je het kussen andersom gebruiken. Door je armen op de uiteinden te laten rusten, ontstaat er een ruimte tussen je buik en het kussen, waar je je haakwerk kunt plaatsen, zodat het altijd binnen handbereik is. Het gebruik van zo’n kussen helpt om je armen en schouders te ontspannen, waardoor je geen last meer van klachten krijgt.

Voedingskussen die gebruikt kan worden voor haken

Samenvatting

In deze samenvatting zal ik kort de verbetering van je houding en andere tips doornemen. Begrijp dat perfectie niet altijd haalbaar is, aangezien je niet overal de tijd of materialen hebt om de ideale houding te creëren, maar het is altijd handig om de basisprincipes onder de knie te krijgen.

Zorg ervoor dat je benen op een comfortabele afstand van elkaar blijven, dat je goed tegen de achterkant van je stoel of rugleuning leunt, dat je rug recht is, je hoofd in lijn met je rug zit, je armen ondersteund worden met twee kussens en je handen zo laag mogelijk blijven.

Haken heeft vaak een rustgevend en mindful karakter, waarbij veel mensen het gebruiken voor ontspanning. Door deze technieken toe te passen, geef je je lichaam ook de kans om te ontspannen. Houd er echter rekening mee dat, zelfs als je de perfecte houding hebt, je na lang haken nog steeds stijfheid kunt ervaren. Dit kun je verlichten door tijdens en na het haken enkele oefeningen te doen. De details en instructies voor deze oefeningen worden behandeld in de cursus Ergonomisch Haken.

Cursus ergonomisch haken

Natuurlijk is er veel meer te vertellen over ergonomisch haken dan wat in dit artikel staat. Deze uitgebreidere informatie is beschikbaar in de Ergonomisch Haken cursus van de Haakacademie. In deze cursus, geleid door Cliff Tang, een fysiotherapeut en beoefenaar van de Chinese geneeskunde, leer je alles over ergonomisch haken. Dit gebeurt via tekst en een reeks informatieve video’s.

De cursus bevat ook oefeningen die worden gedemonstreerd om de spanning in je lichaam te verminderen, allemaal onder begeleiding van Cliff. Hierdoor kun je na langdurig haken krampen voorkomen.

De cursus bestaat uit vijf modules:

  1. Hoe klachten ontstaan
  2. Hoe klachten verminderd kunnen worden
  3. Het verbeteren van je houding tijdens het haken
  4. Het verminderen van spanning
  5. Bonuscontent

Deze uitgebreide training telt in totaal 32 pagina’s en bevat alle benodigde informatie om je problemen op te lossen. De prijs voor de cursus bedraagt €30, wat zeer redelijk is gezien het voorkomen van klachten.

De cursus is ook inbegrepen bij de Haakacademie, een platform waar je toegang hebt tot alle verschillende cursussen, haakpatronen voor knuffels en uitleg over haaksteken. Bovendien biedt de Haakacademie een Haakforum met medehakers waar je terecht kunt als je ergens vastloopt of vragen hebt over patronen. Dus als je van haken houdt, is dit een bron voor al je informatie en vragen. En dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Ergonomisch haken

Koop alleen deze cursus
30 Eenmalig
  • Toegang tot de cursus Ergonomisch haken

Haakacedemie

Word lid en ontvang alle cursussen
25 Maandelijks
  • Toegang tot de cursus Ergonomisch haken
  • Toegang tot alle andere haakcursussen
  • Toegang tot alle haakpatronen
  • Toegang tot de Community

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij knuffels leren haken?

Met de enige écht complete cursus in de haakwereld