Krijg je na een tijdje haken last van pijn, je bent niet alleen. Veel mensen krijgen namelijk last van hun armen, polsen, nek, vingers en ga zo maar door. En dit is ook niet gek, veel mensen haken elke avond een paar uur. Hierdoor maak je veel uur en kost dit je lichaam veel energie. Om er voor te zorgen dat je na al deze uren haken geen pijn krijgt zijn er meerdere technieken om er voor te zorgen dat je lichaam minder belast wordt. Haken is immers een hobby waar je veel spieren voor gebruikt, en veel van je lichaam vraagt. Dus wil je haken zonder pijn, gebruik dan de tips in dit artikel om ervoor te zorgen dat je uren achterelkaar kan haken zonder last te krijgen.
Hoe ontstaan de klachten?
Als je pijn hebt door het haken is het natuurlijk handig om dit bij de oorzaak op te lossen. Zoals het gezegde gaat, voorkomen is beter dan genezen. Pijn is een signaal van je lichaam om je te waarschuwen dat iets niet goed is. Dit heeft vaak te maken met overbelasting, dit gebeurt er als je lichaam meer belasting heeft dan belastbaarheid.
Belasting is alles wat je lichaam moet doen, de belasting zelf veranderd ook vaak doormiddel van veel factoren. Bijvoorbeeld: Hoe je zit, hoeveel uur je haakt, welke haaknaald je gebruikt, of je dikken garen gebruikt of juist dunnen. Maar ook spelen hele andere zaken mee met je belasting. Als je de hele dag gewerkt hebt of naar een pretpark bent geweest is dit ook zwaarder voor je lichaam dan als je juiste rustig aan hebt gedaan.
Tegenover de belasting staat de belastbaarheid. Dit is wat je lichaam aankan, ook dit verschilt per dag. Ben je bijvoorbeeld de dag ervoor ziek geweest of heb je veel gesport is je belastbaarheid lager. In de ideale situatie is je belasting en de belastbaarheid in evenwicht, zo belast je jouw lichaam niet meer dan wat het aankan. Dit is echter erg lastig om voor elkaar te krijgen, daarom is het makkelijker om een van de twee (of allebei) te verhogen. Om meer belastbaarheid te hebben moet je oefeningen doen om sterker te worden, bijvoorbeeld de oefeningen die je van de fysiotherapeut krijgt wanneer je langs gaat voor een klacht. Dit is echter niet een proces dat van dag tot dag gebeurt maar op de langere termijn, daarom vertel ik je in dit artikel hoe je jouw belasting kan verminderen tijdens het haken. Hiermee kan je namelijk als snel resultaat zien.

Meest voorkomende klachten door haken:
- Nekklachten
- Schouderproblemen
- Vermoeide bovenarmen
- Elleboogproblemen
- pijn in je polsen
- Last van je duim
- Krampen aan de handpalm (vooral bij beginners)
- Pijnlijke gewrichten bij de vingers
Hoe kan je de klachten verminderen?
Om klachten te verminderen, en je belasting te verlagen heb je drie mogelijkheden.
- Een betere techniek/efficiëntie
- Je houding aanpassen
- Je spanningsgraad verminderen.
Je techniek verbeteren is vooral handig als je een klacht hebt die niet zomaar weg gaat. Kijk dan ernaar hoe je zo efficiënt mogelijk kan haken en handelingen oplossen. Verder heeft ook spanning een bijdragen, wanneer je veel stress hebt en gaat haken om zo tot rust te komen krijg je vaak juist klachten. Om dit te voorkomen moet je de spanning in je lichaam kwijtraken, dit kan met oefeningen. Bijvoorbeeld wat stretch oefeningen of om de 15 minuten opstaan en even wat thee halen. De makkelijkste manier is om je houding te verbeteren, hoe je dat doet leg ik hieronder uit.
Je houding verbeteren
Je houding kan je gemakkelijk aanpassen om zo minder pijn te krijgen, ik geef je hier tips voor in 3 delen. Eerst leg ik uit hoe je je benen plaats, dan je rug en daarna je hoofd en handen. De tips hieronder zijn geschreven voor als je op een stoel zit, maar ze zijn op alle andere locaties ook toe te passen. Ik leg je strak ook nog uit hoe je de manieren uitvoert op de bank.
Benen
Veel mensen doen tijden het haken zen benen tegen elkaar aan of over elkaar heen. Het probleem hierbij is dat de rest van je lichaam hierdoor niet genoeg ruimte krijgt om te bewegen. Als je jou benen open zet heb je veel meer ruimte om je rug te bewegen en dus de juiste positie te bepalen. Om dit aan te passen kan echter lastig zijn, vaak gaan je benen vanzelf over elkaar heen of tegen elkaar aan. Dit kan je oplossen kan je een poef of een krukje tussen je benen plaatsen zodat dit niet meer kan. Dit kan in het begin nog raar zijn en even wennen, maar uiteindelijk is dit ook best handig. Zo heb je altijd een plek om spullen neer te leggen, en raak je nooit meer je spullen kwijt.
Rug
Tijden het haken moet je rug goed recht staan, dit is ook iets wat iedereen weet maar vaak vergeet of niet goed op let. Daarom is het handig om hierbij ook ervoor te zorgen dat dit vanzelf gaat. Wanneer je rug niet recht is zorg je er namelijk voor dat je nekspieren veel meer kilo op zich krijgen. Wanneer je goed rechtop zit krijgen je nekspieren ongeveer 5kg op zich, als je maar een klein beetje gebogen zit is dit al 12.
Om dit op te lossen is het handig om helemaal naar achteren te schuiven, dit kan er voor zorgen dat je benen te kort zijn en dat je voeten niet meer bij de vloer komen. Hiervoor kan je wat boeken of een andere verhoging plaatsen zodat je er wel bij kan. Wanneer je geen goede rugleuning heb is het vooral belangrijk dat je onderrug goede steun krijgt. Als je onderrug namelijk reg zit gaat de rest van je lichaam ook recht.
Hoofd en armen
Als laatst kan je nog aanpassen hoe je jou hoofd, nek en armen houd. Je lichaam volgt altijd waar je ogen naar kijken, als je naar beneden kijk gaat je hoofd ook naar beneden en zo ook je rug. Het is dus belangrijk dat je hoofd rechtop zit op dezelfde lijn met je rug. Om hiervoor te zorgen kan je een kussentje achter je hoofd zetten, sommige lounge stoelen hebben dit al en dan is het niet nodig. Om er wel voor te zorgen dat je het haakwerk ziet kan je een onderkin maken, dit zorgt ervoor dat je hoofd op de juiste plek blijft en je zo minder last krijgt van nekklachten.
Je armen goed ondersteunen is ook belangrijk, zo los je op dat je geen last meer krijgt met je schouders. Dit kan je makkelijk doen om een kussen tussen je armleuning te leggen en hier vervolgens je onderarm op te leggen. Doe dit aan beide kanten en je armen zijn zo ondersteunt, let er wel op dat je kussen er niet voor zorgt dat je schouders omhoog gaan . Hierdoor krijgt je juist extra last en dat moet je niet willen.
Haken op een bank
De tips hierboven zijn overal toe te passen, maar ze gaan over een stoel. Als je daarentegen haakt op een bank kan je het volgende doen. Ga weer zo ver mogelijk naar achteren zitten met je benen recht naar voren. Leg ze bijvoorbeeld op een poef als je deze hebt. Leg een kussen onder je knieholtes en zorg dat je rug weer recht is. Dit kan je weer doen door kussens achter je hoofd te leggen. Leg ook weer kussen onder de armen links en rechts en je bent klaar.
Ergonomische haaknaalden
Een ergonomische haaknaald helpt je pijn te verminderen in je handen. Hoe je een haaknaald vasthoud is namelijk heel persoonlijk en niet zomaar aan te passen, dit kan wel door een speciale haaknaald te gebruiken. Ergonomische haaknaalden zijn zacht en hebben grotere handvatten zodat ze beter in de hand liggen. Ook is het handvat speciaal gevormd is zodat dit extra steun biedt. Wel is vaak een ergonomische naald wat duurder (rond de 10 euro) in tegenstelling tot normalen haaknaalden (4 euro). Maar deze 10 euro is natuurlijk niks al hierdoor je pijn verholpen is.
Een populaire naald voor een goede grip is die van Tulip etimo, deze heeft een soft grip zodat je urenlang ontspannen kan haken. Ook is de Addi swing een populaire ergonomische haaknaald, deze heeft een golvende vorm zodat deze goed in de hand ligt. De haaknaald vindt alleen niet iedereen prettig om te gebruiken, je zou hem dus wellicht en keer kunnen proberen als je last hebt van klachten.
Handig kussen voor haken
Met kussen kan je ervoor zorgen dat je armen en rug beter ondersteund worden. Een handig kussen hiervoor is een zogenaamd voedingskussen. Door de vorm van dit kussen kan je deze op 2 verschillende manieren gebruiken. Bij de eerste manier leg je het kussen achter je neer bij je onderrug en gebruik je de twee uiteinden om je armen te ondersteunen. Mocht je al een goede rugleuning hebben is dit niet nodig en kan je hem andersom gebruiken. Door je armen weer op de uiteinden te leggen krijg je een ruimte tussen je buik en het kussen, hier kan je jouw haakwerk houden zodat het altijd dicht bij je is. Door het gebruik van zo’n kussen kunnen je armen en schouders ontspannen, en krijg je hier geen last meer van.
Samenvatting
In deze samenvatting ga ik nog even kort langs hoe je jou houding verbetert en de andere tips. Natuurlijk hoeft niet alles perfect te zijn, niet op elke plek heb je de tijd of genoeg materialen om te zorgen voor de juiste houding. Maar het is altijd handig om jezelf de basis aan te leren.
Let er dus op de je benen breed moeten blijven, je goed tegen de achterkant van je stoel of rugleuning ( en je goed rechtop zit), je hoofd in dezelfde lijn zit als je rug, je armen ondersteund met 2 kussens en je handen zo laag mogelijk houd.
Haken is een soort van mindfulness, veel mensen gebruiken het voor rust en ontspanning. Als je deze technieken toepast zorg je er ook voor dat je lichaam tot rust kan komen. Wel is het zo dat je na een lange tijd haken nog steeds jezelf stijf voelt. Dit blijft altijd, ook als je helemaal goed zit. Dit kan je oplossen door tijdens het haken en na het haken wat oefeningen te doen. Wat deze oefeningen zijn en hoe deze gaan worden allemaal uitgelegd in de cursus ergonomisch haken.
Cursus ergonomisch haken
Over ergonomische haken kan je natuurlijk nog veel meer informatie vertellen dan wat in dit artikel staat. Dit gebeurt ook in de cursus ergonomische haken van de haakacademie. In deze cursus word samen met Cliff tang, een fysiotherapeut en beoefenaar van de Chinese geneeskunde alles vertelt over hoe je ergonomische haakt. Dit gebeurt doormiddel van tekst maar ook veel video’s.
Ook worden er oefeningen laten zien die je kan gebruiken om je spanning kwijt te raken in je lichaam, dit word allemaal gedaan onder de begeleiding van Cliff en je krijgt de oefeningen dus direct van een fysiotherapeut. Door deze oefeningen krijg je na langere tijd haken ook niet meer last van krampen.
De cursus bestaat uit de volgende 5 modules:
- Hoe ontstaan klachten?
- Hoe kan je klachten verminderen
- Je houding verbeteren tijdens het haken
- Je spanningsgraad verminderen
- Bonuscontent
In totaal heeft deze training 32 pagina’s en bevat dus alle informatie die je nodig hebt. Het is dus een hele waardevolle cursus om door te nemen, en zo al je problemen op te lossen. De prijs voor de losse cursus is 30 euro, en dit is natuurlijk een erg kleine prijs als je hierdoor geen klachten meer krijgt. Maar de cursus zit ook inbegrepen bij de haakacedemie, dit is een plek waar alle cursussen, haakpatronen van knuffels en uitleg over steken staan van het haakbeest. Ook zit hierbij een community vol met mensen die haken. Op dit haakforum kan je terecht als ergens tegenop loopt, ook kan je gewoon vragen stellen over andere patronen. Dus als je van haken houd is dit een plek waar je terecht kan voor al je informatie en vragen, neem dus zeker even een kijkje.
Ergonomisch haken
Koop alleen deze cursus-
Toegang tot de cursus Ergonomisch haken
Haakacedemie
Word lid en ontvang alle cursussen-
Toegang tot de cursus Ergonomisch haken
-
Toegang tot alle andere haakcursussen
-
Toegang tot alle haakpatronen
-
Toegang tot de Community