In dit artikel

Knuffels haken voor beginners

Misschien ken je de basis van haken al en heb je al eens een dekentje gehaakt, of je bent een totale beginner. Een knuffel haken lijkt erg lastig te zijn, de steken voor knuffels zijn allemaal net wat anders dan de normale technieken. Hierdoor weet je misschien niet waar te beginnen. Om je hiermee te helpen geef ik je in dit artikel tips hoe jij knuffels kan haken als beginner. 

Wat is er anders bij knuffels haken?

Bij het haken van een knuffel zijn een paar dingen anders dan wat je misschien gewend ben bij het haken van andere projecten.

  1. Bij het haken van knuffels haak je niet op en neer, maar in het rond. Dit wil zeggen dat je tour niet sluit en je direct verder haakt aan je volgende toer. Dit zorg er voor je je een naadloze knuffel krijgt. Hierdoor is het in het begin zeker handig om een stekenmarkeerder en een toerenteller te gebruiken.
  2. Het haken van een knuffel moet veel strakker gebeuren dan een ander project, je wil natuurlijk niet dat al je vulling er uit valt. Strakker haken doe je voornamelijk door een kleinere haaknaald te gebruiken. 
  3. Je haakwerk krult altijd zichzelf binnenstebuiten op. Je moet dus weten wat de binnenkant en de buiten kant is, en je haakwerk soms omkeren voor het mooiste eindresultaat.
  4. Bij een start van een knuffel begin je in een cirkel, om er voor te zorgen dat er geen gaatje overblijft kan dit het beste met de magische ring. Dit is een techniek waarbij je een lusje maakt die je kan dicht trekken, hierdoor krijg je een mooie dichte knuffel. In het begin kan deze techniek uitdagend zijn maar na even oefen word je hier steeds beter in. Hieronder staat een video met een uitleg.

Verder zijn er nog wat meer basistechnieken die je moet kunnen voor het haken van knuffels. Bijvoorbeeld het bevestigen van veiligheidsogen, een mondje borduren, onzichtbaar minderen, je knuffel opvullen, je werk netjes afhechten en onderdelen aan elkaar naaien. Deze kan je allemaal leren in de Gratis startgids van het haakbeest over het haken van knuffel. In deze startgids wordt alles uitgelegd, en maak je de eerste knuffel al. Het boekje staat gevuld met duidelijke foto’s en je hebt ook nog extra uitlegvideo’s en het bevat het haakpatroon voor de je eerste knuffel. Ik vond dit zelf de ideale manier om te leren knuffel haken dus ik zou het je zeker aanraden.

Haakpatroon knuffel

Haakpatronen voor knuffels zijn overal te vinden. Je hebt boeken met daarin de leukste haakpatronen, maar ook zijn online veel haakpatronen vinden. In het begin is het belangrijk om niet meteen hele lastige poppen te maken maar om te beginnen met een makkelijke knuffel. Zo leer je goed de basistechnieken kennen en heb je de eerste knuffel snel gemaakt. En makkelijk gratis patroon voor beginners zit in de startgids die je hierboven kan downloaden. Ook kan je hier 30 gratis haakpatronen downloaden met daarin 9 leuke knuffels.

Amigurumi in elkaar zetten

Wanneer je al een beetje ervaring hebt gekregen krijg je steeds meer Amigurumi die in elkaar gezet moeten worden. Dan kom je erachter dat dit naaiwerk best een ingewikkeld klusje is, niet zo gek dus dat de meeste mensen dit tot op het laatste moment uitstellen. Het leren van hoe je het in elkaar moet zetten kan best lastig zijn, hiervoor kun je de cursus amigurumi in elkaar zetten volgen. Hierin leer je hoe je de onderdelen moet positioneren, op welke manieren ze moet vastnaaien en hoe je de draadjes netjes wegwerkt zodat ze nooit meer loskomen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je een beetje hoe je moet beginnen met het haken van knuffels. Je kan natuurlijk zelf alle technieken aanleren, hiermee ben je echter erg lang bezig en kan het ook zo zijn dat je jezelf verkeerd dingen aanleert.

Hiervoor heeft het haakbeest de ideale oplossing, boven in dit artikel heb ik het al gehad over twee producten van het haakbeest (de gratis startgids en de cursus amigurumi in elkaar zetten). Maar je kan er voor kiezen om lid te worden van de haakacademie. Hiermee krijg je toegang tot deze twee hulpmiddelen, maar ook nog tot al de andere haak cursussen, haakpatronen en het handig haakforum voor al je haak vragen. Kortom ideaal voor de beginner, maar ook de gevorderden die zichzelf wil verteren of leuke haakpatronen zoekt. 

De cursus werkt doormidden van een maand of jaar abonnement, en het mooiste is dat je nergens aan vast zit. Binnen 14 dagen kan je het geld terugvragen en er zijn geen opzegkosten of een opzegtermijn. Kortom de ideale plek voor iedereen die haakt. Neem zeker eens een kijkje via de knop hieronder, en begin meteen met het leren van haken.

Haakacedemie

Word lid en ontvang alle cursussen
25 Maandelijks
  • LIVE Sessies met Elke Wellens
  • Toegang tot alle andere haakcursussen
  • Toegang tot alle haakpatronen
  • Toegang tot alle Webinar opnames
  • Toegang tot de Community

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij knuffels leren haken?

Begin met deze gratis startgids, inclusief video begeleiding.