In dit artikel

Knuffels haken voor beginners

Misschien ben je al bekend met de basis van haken, en heb je bijvoorbeeld al eens een dekentje gehaakt. Maar misschien ben je helemaal nieuw in de wereld van haken. Het maken van een knuffel kan dan in het begin wat overweldigend lijken, aangezien de steken voor knuffels een tikkeltje anders zijn dan de standaard haaktechnieken. Dit kan ervoor zorgen dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Geen zorgen, want ik wil je in dit artikel graag enkele handige tips geven over hoe je als beginnende haker een knuffel kunt maken.

Wat is er anders bij knuffels haken?

Bij het haken van een knuffel zijn er enkele verschillen ten opzichte van wat je misschien gewend bent bij het haken van andere projecten.

  • In tegenstelling tot platte haakprojecten wordt bij knuffels in het rond gehaakt. Dit betekent dat je de toeren niet sluit, maar direct doorgaat met de volgende toer. Dit zorgt voor een naadloze afwerking van je knuffel. Daarom is het handig om in het begin een stekenmarkeerder en een toerenteller te gebruiken.
  • Bij het haken van een knuffel is het belangrijk om de steken strakker te maken dan bij andere projecten, zodat de vulling niet naar buiten komt. Dit bereik je voornamelijk door een haaknaald van een kleinere maat te gebruiken.
  • Je haakwerk zal altijd naar binnen krullen, dus het is essentieel om te weten wat de binnen- en buitenkant is. Soms moet je je haakwerk binnenstebuiten keren voor het mooiste eindresultaat.
  • Bij het starten van een knuffel begin je meestal met een cirkel. Om ervoor te zorgen dat er geen gaten overblijven, is het handig om de magische ring-techniek te gebruiken. Dit houdt in dat je een lusje creëert dat je strak kunt aantrekken, waardoor je een mooi gesloten begin krijgt. In het begin kan deze techniek uitdagend zijn, maar met oefening zul je er steeds beter in worden. Hieronder vind je een video met uitleg.

Verder zijn er nog enkele basistechnieken die je moet beheersen voor het haken van knuffels, zoals het correct bevestigen van veiligheidsoogjes, het borduren van een mondje, onzichtbaar minderen, het zorgvuldig opvullen van je knuffel, het netjes afwerken van je werk en het nauwkeurig aan elkaar naaien van onderdelen.

Deze en nog veel meer vaardigheden kun je allemaal leren in de online haakcursus van het Haakbeest. In deze cursus wordt de volledige basis van het haken uitgelegd. Maar als extra bonus krijg je hierbij een extra cursus over het haken van je allereerste knuffelbeertje. De cursus is gemakkelijk te volgen dankzij duidelijke video-instructies. Het is zeker een aanrader voor zowel het leren van haken als voor het maken van knuffels.

Haakpatroon knuffel

Haakpatronen voor knuffels zijn overal te vinden. Je hebt boeken met daarin de leukste haakpatronen, en met duidelijke uitleg en patronen. Maar zeker online zijn er veel verschillende haakpatronen te vinden. Als beginner is het belangrijk om niet meteen hele lastige amigurumi te maken, maar om te beginnen met makkelijkere patronen. Zo leer je goed de basistechnieken kennen en heb je de eerste knuffels snel gemaakt.

Een paar mooie starterspatronen kun je ook vinden bij het Haakbeest. Je kunt hier namelijk 30 gratis haakpatronen downloaden, waaronder 9 leuke knuffels. Wanneer je aan de slag gaat met de haakcursus, wordt natuurlijk meer verteld over het kiezen van haakpatronen, en krijg je ook toegang tot patronen.

Amigurumi in elkaar zetten

Wanneer je al enige ervaring hebt opgedaan, zul je steeds meer Amigurumi-poppen tegenkomen die in elkaar gezet moeten worden. Dan besef je dat dit naaiwerk best een ingewikkelde klus kan zijn. Het is dan ook begrijpelijk dat de meeste mensen dit tot het laatste moment uitstellen. Het leren van hoe je ze correct in elkaar moet zetten kan uitdagend zijn. Hiervoor kun je de cursus ‘Amigurumi in elkaar zetten‘ volgen. In deze cursus leer je hoe je de onderdelen op de juiste manier moet positioneren, op welke manieren je ze moet vastnaaien en hoe je de draadjes netjes wegwerkt, zodat ze nooit meer loskomen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je al een beetje hoe je moet beginnen met het haken van knuffels. Je kunt natuurlijk proberen alle technieken zelf aan te leren, maar dat kan veel tijd in beslag nemen en je kunt jezelf verkeerde gewoontes aanleren.

Daarom heb ik in dit artikel herhaaldelijk gesproken over Haakbeest, omdat dit de perfecte plek is om alles over haken te leren. Met meer dan 30.000 gebruikers, 10 jaar ervaring en meer dan 15 haakcursussen kun je hier alle benodigde kennis vinden.

Als je wilt beginnen met haken, is het een slimme keuze om de haakcursus te volgen die eerder in dit artikel is aanbevolen. Maar als je toegang wilt tot alle beschikbare informatie, kun je ervoor kiezen om lid te worden van de Haakacademie. Hiermee krijg je toegang tot alle producten die in dit artikel zijn beschreven, evenals alle andere haakcursussen, haakpatronen en het handige en gezellige haakforum waar je al je haakvragen kunt stellen. Kortom, het is ideaal voor zowel beginners als gevorderden die hun vaardigheden en kennis willen uitbreiden.

De cursus werkt met een maand- of jaarabonnement, en het beste is dat je nergens aan vastzit. Binnen 14 dagen kun je je geld terugvragen als je niet tevreden bent. En je kunt op elk moment opzeggen zonder opzegkosten of een opzegtermijn. Kortom, de ideale plek voor iedereen die haakt. Neem dus zeker eens een kijkje voor meer informatie en begin meteen met het leren van haken.

Leer moeiteloos haken met plezier

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *