In dit artikel

Leren haken voor beginners

Als je wil leren haken kan dat in het begin best lastig lijken. Gelukkig valt het mee en heb je de basissteken al snel onder de knie. Als je eenmaal deze steken kent kan je beginnen met je eerste project en zo steeds je techniek verbeteren. Ondertussen geniet je steeds meer van de rust die haken geeft, en gaat het haken zelf steeds makkelijker. Als je wilt beginnen met leren haken staat in dit artikel alles wat je nodig hebt in het begin, en hoe je de basissteken uitgevoerd.

Haak benodigdheden

Als je wil beginnen met haken moet je natuurlijk wel wat benodigdheden hebben. De twee belangrijkste zijn natuurlijk de haaknaald en garen. Maar er zijn ook enkele haak accessoires die het wat makkelijker kunnen maken, of onmisbaar zijn voor goed resultaat. Wil je alles in een keer hebben? dan kan je ook kiezen voor het kopen van een haakset.

1. Haaknaald: Het belangrijkste voor haken is natuurlijk de haaknaald zelf, daarom is het ook handig om direct een goede kwaliteit haaknaald te kiezen zodat het leren veel sneller en soepeler gebeurt. Een haaknaald kan verschillen in maat, welke je nodig hebt staat meestal op het patroon. Je kan er voor kiezen om meteen een set te kopen zodat je elke maat hebt. De haaknaalden van knitpro waves of Clover Amour zijn goed voor beginners. Deze komen allebei in een set en het zijn beide populaire merken, je bent dus zeker van een goede kwaliteit.

KnitPro Waves Haaknaalden set

2. Haakgaren: Als tweede zijn goede garen belangrijk in het begin. Het handigst is om in het begin een katoen garen, deze pluizen niet en werken dus een stuk makkelijker. Je kan er voor kiezen om meteen een set te kopen, maar met 1 bolletje kan je al genoeg uitproberen.

Haak accessoires

3. Borduurnaalden: Borduurnaalden hebben een stompe punt en worden gebruikt voor het afwerken van je borduurwerk. Ook kan je ermee onderdelen aan elkaar naaien. 

4. Schaar: Een schaar gebruik je voor het afknippen van garen en draad uitende af te knippen. Het is handig om een kleine scherpe schaar te kopen, maar een normale schaar voldoet ook prima.

5. Stekenmarkeerders: Een markeerring is een handig hulpmiddel waarmee je het begin van je toer kan markeren of om een specifieke locatie te markeren voor bijvoorbeeld een knuffel. De markeerders zijn erg goedkoop te krijgen, en gaan een lange tijd mee.

Stekenmarkeerders

6. Toerenteller: Met een toerenteller hou je de hoeveelheid toeren bij die je gehaakt hebt. Door deze accessoire hoef je geen toeren op te schrijven of een blaadje of te onthouden, een onmisbaar item dus. Een toerenteller is digitaal maar ook manueel verkrijgbaar.

7. Meetlint: Een meetlint is ook een onmisbaar item voor het haken. Het handigst is een meetlint waarop centimeters en inches staan. Zo kan je hem ook gebruiken bij Amerikaanse patronen.

De opzetlus leren

De opzetlus is de start van de meeste haakprojecten. De opzetlus wordt ook wel eens de schuifknoop genoemd, je kan de lus namelijk aantrekken zodat die vast aan je haaknaald zit. De knoop is op meerdere manieren uit te voeren, in de video hieronder worden er twee uitgelegd.

Basissteken haken

Haken heeft veel verschillende technieken, een paar hiervan worden gezien als basissteken. Deze hebben een aantal verschillende hoogtes en vormen zo de basis van haken. De basisteken staan hieronder op een rijtje, je hoeft ze niet meteen allemaal te kunnen uitvoeren. Onder de opsomming staat een video waarin je een basisketting maakt en de eerste steken leert. 

  • Losse
  • Vaste 
  • Halve vaste
  • Stokje
  • Halve stokje 
  • Dubbel stokje

Online leren haken

Het haken van knuffels is de laatste tijd erg populair, het leren hiervan is wel iets anders dan de basis technieken. Maar het grote voordeel van knuffels haken is dat ze allemaal dezelfde basistechniek hebben. Wanneer je weet wat deze is, en hoe deze werkt kan je bijna alle knuffels maken. Verder is het haken van een knuffel niet veel moelijker dan iets anders, de moeilijkheid zit hem vooral bij het in elkaar zetten.

Dus wil je leren knuffels haken zou ik je aanraden om het online programma te gebruiken van het haakbeest. Hierin leer je doormiddel van video’s en tekst hoe je begint met het haken van knuffels. Ook krijg je nu gratis bij aanschaf van de cursus een fysiek boek voor enkel de verzenkosten, zo heb je ook altijd de volledig uitgeschreven versie bij de hand. Begin dus vandaag nog jouw nieuwe hobby en ga aan de slag met deze cursus.

Cursus leren haken

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij knuffels leren haken?

Met de enige écht complete cursus in de haakwereld