In dit artikel

Welk tuingereedschap heb je nodig in de tuin?

Voordat je kan gaan beginnen met je tuin onderhouden of tuinieren heb je natuurlijk wel tuingereedschap nodig waarmee je dit goed kan doen. Omdat er veel verschillende gereedschappen zijn heb ik hieronder de handigste voor je op een rijtje gezet. Deze zijn handig om allemaal in huis te hebben zodat je een goede start kan maken met je tuin. Bij elk gereedschap heb ik ook een link gezet naar een waarvan ik zelf goede ervaringen mee heb gehad. Of waar ik goede dingen over heb gehoord, dus als je er een wilt aanschaffen weet je dat het een goede is en je zorgt ervoor dat deze website kan blijven bestaan zonder er iets extra's te voor hoeven doen.

Inhoudsopgave

Bezem

Als eerste is het erg handig om een bezem in huis te hebben. Een bezem kan je gebruiken om bladeren mee weg te vegen, grond weg te halen. Je kan er mee goed je terras of paden schoon maken, voordat je een bezem aanschaft is het wel handig om te kijken of het een harde bezem is. Als je een zachte bezem koopt krijg je namelijk niet het gewenste resultaat.

Bladhark

Een bladhark is handig tuingereedschap om te hebben in de herfst en de winter. Je kan hiermee namelijk snel alles wat van de bomen is gevallen opharken. Vooral als je een gazon in je tuin hebt is dit erg belangrijk om te doen omdat anders je gazon kan verstikken. Daarom is het noodzakelijk om je gazon zo bladvrij mogelijk te houden. Als je een bladhark wilt aanschaffen kun je kiezen tussen een van staal of van kunststof. Er zit niet echt een verschil tussen in kwaliteit, het is meer wat je zelf fijn vindt.

 

Heggenschaar

Als je een haag in je tuin hebt of bijvoorbeeld een buxus is noodzakelijk om daarvoor ook een gereedschap te hebben voor ze te knippen. Je kan hierbij kiezen tussen een elektrische of met de hand. Dit is afhankelijk hoe groot je haag is. Bij een erg grote haag zou je je aanraden om een elektrische aan te schaffen. Hiermee bespaar je namelijk veel tijd mee. En ik zou ook adviseren om een met een accu te nemen. Deze zijn vaak wel wat duurder dan een bedrade maar het werk wel veel makkelijker. Als je haag wat kleiner is kan je ook een handmatige heggenschaar kopen. Of wat je zelf fijn vindt natuurlijk.

 

Snoeischaar

Een snoeischaar is een van de belangrijkste en meest gebruikte gereedschappen voor in de tuin. Dit omdat je hier veel mee kan doen, je kan al je planten snoeien die een doorsnee hebben van ongeveer een vinger. Als je een snoeischaar wilt gaan kopen heb je keuzen tussen veel verschillende merken en prijsklassen. Ik zou je wel adviseren om bij het aanschaffen niet de goedkoopste te halen, omdat je hem erg veel gaat gebruiken is het handiger om er een met goede kwaliteit te kopen.

Takkenschaar

Een takkenschaar is er voor gemaakt om de dikkere takken door te kippen. Hiermee kan je de wat grote planten snoeien en de dunnen takken van een boom. Een takkenschaar heeft vaak verstelbare lange handvaten. Hierdoor kan je gemakkelijk de dikkere takken doorknippen. Deze zorgen er namelijk voor dat je door het hefboomeffect minder kracht hoeft te zetten.

 

Schoffel

Als je een moestuin wilt gaan onderhouden is een schoffel een erg praktisch hulpmiddel. Met een schoffel kan je al het onkruid schoffelen. Het werkt doordat je de wortels lossnijdt en dan droogt het vanzelf uit. Bij het kopen van een schoffel is het wel handig om te kijken naar de lengte van de steel, dit zodat je niet telkens hoeft te bukken.

 

Gieter

Een gieter is een erg belangrijk tuingereedschap. Met een gieter kan je namelijk gemakkelijk bloemen en planten water geven zodat ze niet uitdrogen. Dit is zeker belangrijk als je nieuwe platen hebt geplant. Let er wel op dat je hem niet te veel vult dat het niet meer gemakkelijk te tillen is.

Tuinslang

Een tuinslang is een erg handig hulpmiddel als je een gazon hebt of een wat grotere tuin. Hiermee kan je namelijk sneller water geven dan met een gieter. En zeker in droge periodes is dit erg belangrijk, het is dan noodzakelijk om je gazon te besproeien en de nieuwere planten omdat deze nog geen lange wortels hebben. Bij het kopen van een tuinslang heb je verschillende opties, je kan er een kopen die je aan de muur kan ophangen, op een kar of een losse. Zorg er wel voor dat je de hele tuin er mee kan bereiken en dat er een  goede sproeikop op zit. Vaak zit deze al bij de tuinslag maar deze kan je nog vervangen met een die beter werkt.

Grasmaaier

Als je een gazon hebt is het natuurlijk wel belangrijk om het bij te houden. Daarvoor heb je keuze uit een handmatige grasmaaier of een elektrische. Als je een klein gazon hebt is een handmatige een goede optie, je kan hem snel gebruiken en je hebt veel bewegingsvrijheid. Wanneer je een wat groter gazon hebt is het handig om een elektrische grasmaaier te nemen. Voordat je er een koop moet je natuurlijk wel bedenken welke goed bij je past. Je hebt namelijk elektrische maar ook op benzine. Met een benzine grasmaaier heb je meer vrijheid maar ook meer onderhoud. En bij een elektrische hebt je de keuze tussen een snoer of een met een accu. En je hebt ook nog de mogelijkheid om een robotgrasmaaier te nemen, dan hoef je helemaal niet meer om te kijken naar je gazon.

Tips voor tuingereedschap

Hierboven staan de meest handige tuingereedschap om te hebben, en natuurlijk is dit in alles. Voor alles is er wel een hulpmiddel gemaakt om het makkelijker te maken. En let bij het aanschaffen van nieuwe producten op wat je koopt. Bedenk hoeveel je het gaat gebruiken en geef er niet te veel aan uit als dit eens per jaar is. Zeker als beginnende tuinier is het handig om niet meteen het duurste van het duurste te kopen, maar zorg wel dat de gereedschappen wel goede kwaliteit hebben. En als je de gereedschappen hebt zorg dat je ze goed onderhoud. Dit kan je doen door ze scherper te maken en een anti roest laag erop aanbrengen. En als je ze na gebruik schoon maakt gaan ze veel langer mee. Als je nog meer informatie wilt over tuinieren of andere hobby’s, neem dan zeker een kijkje op deze website.

 

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *