In dit artikel

Fotografie met kaart

Welke soorten fotografie zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten fotografie, en het leuke is dat je ze allemaal een keer kan uitproberen. Hoewel de meeste mensen vaak kiezen voor soorten als landschapsfotografie of portret zijn er nog veel meer soorten waaruit je kan kiezen. Hieronder lees je de meest voorkomende soorten met een uitleg wat en waarvoor het gebruikt kan worden. Dus wil je een keer iets anders proberen, zoek je een leuke categorie voor de start of vraag je jezelf af welke soorten fotografie zijn er? Neem dan een kijkje!

Portretfotografie

Portretfotografie is een soort fotografie die zich bezighoudt met portretten. Het gaat vooral over foto’s van de middel tot de bovenkant van het hooft. Portretfotografie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor pasfoto’s of een familiefoto. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden binnen portretfotografie, ook bijvoorbeeld dieren portretten of baby fotografie. De taak van de fotograaf is om te zorgen dat er een verhaal wordt verteld met alleen het gezicht. Dat is natuurlijk best wel lastig maar zeker een leuke soort om een keer uit te proberen!

Modelfotografie

Modelfotografie lijkt best wel erg op portretfotografie, echter zit er wel verschil tussen. Bij modelfotografie wordt er geconcentreerd op de modellen die vaak merkkleding aan hebben. De foto’s worden meestal gebruikt voor modebladen of kledingwinkels.

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie is een soort fotografie die zich richt op het fotograferen van landschappen. Dit is natuurlijk erg divers, er zijn oneindig soorten mogelijkheden voor foto’s. Vaak worden de foto’s gemaakt bij momenten zoals een storm of bij een zonsopkomst/zonsondergang. Ook is het mogelijk dat er typische buitenlandse dorpjes worden gefotografeerd vanaf een afstand. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Straatfotografie

Bij straatfotografie wordt er van alles gefotografeerd van wat er op straat gebeurt. Het gaat niet echt over gebouwen maar meer over de mensen op straat. De mogelijkheden zijn ook hierbij weer eindeloos. Bijvoorbeeld een marktstal op een drukke markt, een straatmuzikant of een man die de stad aan het schoonmaken is. Deze soort fotograaf is natuurlijk superleuk om een keer uit te proberen.

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie gaat over het fotograferen van gebouwen. Dit kan in allerlei soorten gebeuren, het kunnen foto’s zijn vanaf de buitenkant of binnenkant. Deze soort fotografie kan gebruikt worden als er een bijzonder of oud gebouw verkocht gaat worden. Ook is dit een leuke soort fotografie om in het buitenland te doen wegens compleet andere bouwstijlen.

Sportfotografie

Sportfotografie is een erg moeilijke soort als fotografie, de snelheden zijn vaak erg groot en je weet niet altijd wat er gaat gebeuren. Daarom hebben ervaren sportfotografen vaak meerdere camera’s met verschillende lessen zodat ze zo snel mogelijk kunnen wisselen. Maar als je zelf sportfotografie wilt gaan proberen heb je dat natuurlijk niet altijd nodig. En je hebt genoeg keuzen want je hebt erg veel mogelijkheden zoals: voetbalwedstrijden, autoraces, hardloopwedstrijden en wielerwedstrijden. Maar natuurlijk ook gewoon de wedstrijden bij je om de hoek.

Bruiloft fotografie

Bruiloft fotografie is een erg leuke soort fotografie. Je taak is namelijk om foto’s te nemen van een erg belangrijk moment in het leven van de bruid. Het is je taak om zo mooi mogelijke foto’s te maken van de gebeurtenis. Vaak wordt hiervoor een professionele fotograaf voor ingehuurd zodat je de bruid nog vaak kan beleven en je er later leuke herinneringen van krijgt. De trouwfotograaf moet ervoor zorgen dat dus alles is vastgelegd, en ook de gasten. Dit is dus een erg belangrijke soort fotografie voor mensen en daardoor ook een erg leuke categorie om te doen. Je hebt namelijk een belangrijke taak en deze moet je zo goed mogelijk uitvoeren.

Drone fotografie

Dronefotografie is een erg leuke soort fotografie, hierbij maak je niet foto’s met een normale camera maar met een drone. Dit is een niet super veel voorkomende categorie maar wel zeker een erg leuke. Doordat je kunt vliegen kan je grote stukken fotograferen waardoor de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Wel moet je eerst goed kijken of je wel in dat gebied mag vliegen. En je moet je aan bepaalde regels houden. Maar als je dat allemaal bekeken hebt en je gaat vliegen, dan kom je terug met erg mooie en bijzondere afbeeldingen. Dus ik zou dronefotografie zeker aanraden aan fotografen die een keer totaal iets anders willen doen!

Weiland met bomen

Persfotografie

Een persfotograaf is iemand die vaak voor een journaal of krant werkt. De taak van een persfotograaf is meestal om belangrijke gebeurtenissen in beeld te brengen. Dus is er een grote brand in de buurt, dan is het de taak van de fotograaf om hiervan zo goed mogelijke foto’s te maken zodat deze gebruikt kunnen worden in het journaal of in de krant. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, voor elke belangrijke gebeurtenis is er namelijk een foto nodig van het moment. Persfotografen werken soms voor een bepaalde media zender maar het is ook mogelijk om als hobby te doen. Als er iets in de buurt gebeurt en je hebt er

Product fotografie

Een product fotograaf heeft de taak om een product zo goed mogelijk in beeld te brengen. De foto’s worden vaak gebruikt in catalogussen, webshops of in advertenties. Daarom is de taak als productfotograaf om een zo mooi mogelijke foto te krijgen van het product zodat zo veel mogelijk mensen het willen hebben. Er zijn veel fotografen die zich specifiek specialiseren op productfotografie. Maar het is niet een erg makkelijke taak, de fabrikant van een product stelt erg hoge eisen aan de fotograaf. De foto moet perfect zijn, maar dit is natuurlijk wel een mooie uitdaging om steeds beter te worden in fotografie.

De beste cursus basis fotografie?

Ben je nieuw met fotograferen? Dan is deze online cursus echt iets voor jou. Je leert hier op een interactieve manier alle basics over fotografie. Zoals het zelf instellen van een camera, hoe je alles scherp in beeld brengt. Of welke lens je nodig hebt. Neem dus zeker is een kijkje via de knop hieronder

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *