In dit artikel

Hoe kies je een modelbouwpakket?

Het kiezen van een modelbouwpakket kan best een ingewikkelde klus zijn, en zeker als je pas net begint. Er zijn namelijk heel veel pakketten in veel verschillende thema’s en prijsklasse. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe je het modelbouwpakket kan kiezen wat bij je past. Ik geef je een paar vragen die je kan stellen waardoor je zo naar een goede soort pakketten uitkomt. Ideaal voor beginners of als je bijvoorbeeld een modelbouwpakket cadeau doet, maar natuurlijk ook handig voor de wat gevorderde.

Wat is een modelbouwpakket?

Een modelbouwpakket is een doos met daarin allerlei onderdelen waarmee je een model kan maken. Deze zitten allemaal aan elkaar vast en kan je afbreken of afsnijden, dit zie je hiernaast ook op de foto. Deze onderdelen hebben allemaal een eigen plek op het model en als je ze aan elkaar lijmt krijg je dus het model als resultaat. Hierin is veel verschil tussen de modellen, de ene heeft hele kleine details en de andere bestaat alleen uit wat grotere stukken. Dan moet je vaak hem nog zelf verven en eventuele stikkers opplakken en dan je je schaalmodel klaar.

Hoe kies je een modelbouwpakket?

Om ervoor te zorgen dat je tussen al die verschillende pakketten een kiest die bij je past heb ik hieronder een paar punten gezet. Als je op deze punten voor jezelf een keuze maakt en daaruit een conclusie trekt kom je als het goed is uit bij een pakket die bij je past.

1. De schaal en grootte

Een goede keuze is om te beginnen met een kleine set, hierbij is het wel belangrijk om wel op de schaal en de moeilijkheidsgraad te letten. Een kleine modelbouwset kan namelijk nog steeds erg lastig zijn als deze veel details heeft. Een grotere schaal in combinatie met grootte is dus vaak makkelijker, dit doordat de details groter zijn en dus makkelijker te plaatsen.

2. De prijs van het pakket

Voor iedereen is het budget anders, de ene vindt het leuk om goed te investeren in een hobby. En de andere gaat toch liever voor de wat goedkopere opties. En gelukkig zijn er voor elk budget modelbouwpakketten, bijvoorbeeld al een hele boel onder de 15 euro. Het is natuurlijk in het begin verstandig om te kiezen voor een wat goedkoper pakket zodat het niet erg is als je wat fouten maakt. Het zou namelijk jammer zijn als er een stuk kapotgaat waardoor je het model niet af kan maken.

3. Kwaliteit

De meeste bouwpakketten worden gemaakt van plastic, dit gebeurt al erg lang en de kwaliteit is er dus de laatste tijd ook erg op vooruit gegaan. De onderdelen zijn bijvoorbeeld steviger dan vroeger en hebben vaker precies de goede vorm. Hoewel je de kwaliteit moeilijk kan beoordelen is het dus handig om in je achterhoofd te houden dat hier erg veel verschil in is.

Bij de wat goedkopere merken kan het namelijk zijn dat de onderdelen iets vervormt zijn waardoor ze niet goed aan sluiten op elkaar. Of dat het gemaakt is van een minder stevigere soort plastic. Lees dus zeker even goed de reviews of er niemand is die klaagt over de kwaliteit.

4. Onderwerp

En een van de belangrijkste keuzes is natuurlijk wat het pakket als onderwerp heeft, is het een tank uit de oorlog of toch een schip? Deze keuze is voor iedereen anders, maar het is natuurlijk leuk om te kiezen voor iets waar je ook iets van houdt. Vind je de oorlog interessant is het natuurlijk leuk om een militair voertuig te maken. Om je een idee te geven welke soorten modelbouwpakketten er zijn staat hieronder een lijst.

Tip: Om gemakkelijk bij de pakketten te komen die je leuk vindt kan je via bovenstaande punten de filters invullen op de webshop zodat je een lijst krijgt met alle pakketten die bij je passen.

Verschillende soorten modelbouwpakketten

Iedereen modelbouwer heeft natuurlijk weer andere interesses, daarom zijn er ook veel verschillende soorten modelbouwpakketten. De ene geeft de voorkeur aan de geschiedenis of juist naar de moderne tijd. Daarom is het belangrijk om te kijken wel onderwerp je aanspreekt en welke periode. Hieronder staan de 4 grootste onderwerpen op een rijtje:

1. Vliegtuigen en helikopters

Vliegtuigen en helikopters zijn vaak erg leuke modellen om te maken, maar in het begin kunnen er zeker wat uitdagingen zijn. Zo is het erg moeilijk om de ramen van de cockpit te maken. Dit komt doordat deze doorzichtig zijn, en hierdoor zie je alle aansluitingen erg goed. Dit is vaak en erg ingewikkeld klusje om dat mooi te maken, en ook als het niet helemaal mooi aansluit is het lastig om dat te repareren.

Probeer dus in het begin de modellen te ontwijken die een grote cockpit hebben, dit zie je vaak bij helikopters. Ook hebben vliegtuigen vaak een glimmende buitenkant door het metaal, dit is erg ingewikkeld om na te maken. Weet dus als je een vliegtuigmodel maakt dat de afwerking nog niet het allermooiste wordt.

2. Auto’s en motoren

Auto’s en motoren zijn vaak wat ingewikkelde modellen, dit doordat ze bestaan uit veel verschillende materialen. Doordat elk materiaal weer een eigen behandeling nodig heft kan dit wat onoverzichtelijk zijn. Natuurlijk staat het wel allemaal beschreven in de handleiding maar toch is het belangrijk om een makkelijk model te kiezen als je iets uit deze categorie wilt. En het is hier ook weer belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid doorzichtige delen.

3. Schepen

Schepen zijn er natuurlijk ook weer in veel verschillende soorten. Het beste is in het begin om te kiezen voor een schip die geen zeilen heeft. Zeilen zijn namelijk door de vele touwen lastig te monteren. De overige schepen zijn vaak goed te doen als beginner doordat er wat minder details op zitten door de kleine schaal.

4. Militaire voertuigen

Militaire voertuigen is een erg populaire categorie voor modelbouwpakketten. Het is handig als beginner te kiezen voor een voertuig zonder open dak of veel glas, door een open dak is namelijk het hele interieur ook zichtbaar. En hierin zitten vaak veel details die lastig kunnen zijn voor een beginner. Ook is het verstandig om tank tracks in je eerste model te vermijden, kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een gepantserde auto met wielen.

De beste modellen voor beginners.

Hierboven staat uitgelegd hoe je een modelbouwpakket kiest, mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen heb ik hieronder 5 populaire starters pakketten op een rijtje gezet. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer geschikte modellen, en voor de ene is het niveau in het begin weer hoger dan de andere. Maar zorg gewoon dat je veel plezier hebt in het bouwproces en maak je niet druk om fouten, deze maakt iedereen in het begin.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *