In dit artikel

Welke gereedschappen heb je nodig voor modelbouw?

Modelbouw is een erg leuke hobby, je kan namelijk alles wat je kan bedenken maken. Van een trein tot een groot vliegtuig, je hebt bij alles het juiste gereedschap nodig om je werk makkelijk te maken. In dit artikel bespreek ik de basis gereedschappen, deze zijn dus echt wel noodzakelijk omdat je deze vaak gaat gebruiken.

Wat zijn de basis gereedschappen?

Hieronder staat een lijstje met daarin de basis gereedschappen. Dit betekent dat je zonder deze tools niet goed de hobby kan uitvoeren. Maar let op, deze lijst bevat zeker niet alle gereedschappen die je nodig gaat hebben. Maar deze ga je bij elk project wel gebruiken, je hebt nog talloze gereedschappen maar die gebruik je af en toe.

Mocht je nog wat nieuwer zijn in de hobby en je weet nog niet zeker of dit wel echt bij je past. Dan is het een goede keuze om eens te kijken naar deze gereedschap set van Revell. Hierin zitten de meeste basisdingen voor een voordelige prijs. Dan kan je altijd later nog de beslissing nemen om betere gereedschappen te kopen.

Hobbymes

Een hobbymes is een gereedschap die je waarschijnlijk het meeste gaat gebruiken. De meeste mensen maken gebruikt van een stanleymes maar er zijn erg veel verschillende hobbymessen. Met dit gereedschap kan je gemakkelijk stukjes plastic doorsnijden waarmee bouwpakketten vaak vastzitten. En makkelijk dingen aanpassen als bijvoorbeeld de maat iets te groot is.

Het handigste is om een hobbymes te kiezen die je kan afbreken. Dit zodat als het blad niet meer scherp is je hem kan afbreken zodat het weer nieuw is. Maar je kan er ook voor kiezen om een hobbymessen set te kopen, hierin zitten allerlei verschillende formaten. Dit is dus zeker handig voor precisie werk. Voor het overige gebruik heb ik zelf een afbreek mes van Stanley. Let er ook op dat je een goede ondergrond hebt als je iets gaat snijden, dit kan het beste met een snijmat.

Pincet

Een gereedschap wat het maken echt een stuk minder moeilijk maakt is een pincet. Je kunt namelijk met een pincet gemakkelijk kleine onderdelen plaatsen. Op het gebied van pincetten is er net als bij de messen weer veel keuze. Het belangrijkste verschil is het uiteinde, je hebt de pincetten met een plat uiteinde of met een punt.

De pincet die het meeste gebruikt wordt voor modelbouw is een met een punt, dit omdat je hiermee het beste kleine voorwerpen kan oppakken. Wanneer je echt serieus aan de slag gaat met modelbouw kan je het best een paar verschillende aanschaffen zodat je altijd de juiste hebt voor elk project.

Tang

Nog een gereedschap wat modelbouw leuker maakt is een tang. Dit is niet per se nodig omdat je ook een schaar of stanleymes kan gebruiken. Maar met een kniptang kan je preciezer te werk gaan, en het is ook vaak efficiënter dan andere gereedschappen.

Ik zou je adviseren om eens te kijken naar deze Revell kniptang. Deze is van hoge kwaliteit waardoor je niet steeds weer een nieuwe hoeft te kopen.

Schuurpapier

Schuurpapier is een hulpmiddel wat je ook veel nodig hebt voor modelbouw. Dit bijvoorbeeld om plastic mooi af te werken, of delen een iets andere vorm te geven. Bij het kopen van schuurpapier is het belangrijk om te letten welke korrel het is. Met korrel wordt bedoeld hoe fijn het schuurpapier is, heel grof schuurpapier is namelijk niet handig om te gebruiken bij modelbouw.

Er wordt vaak gezegd dat schuurpapier tussen de 200 en 600 de juiste optie is. Maar het ligt puur aan het materiaal en wat je er mee wilt doen om te bepalen welke je nodig hebt. Het beste kun je dus van alles wat kopen zodat je altijd de juiste hebt. En als je van grof naar fijn gaat schuren komt het vaak altijd wel goed. Let wel op dat je niet te grof begint omdat je dan de krassen moeilijk weg krijgt.

Lijm

Een potje lijm is altijd handig om in huis te hebben. Je kunt er namelijk gemakkelijk iets mee repareer als je per ongeluk een foutje maakt of als iets kapot geleverd is. Ook voor lijm zijn er weer veel keuzes, maar voor modelbouw is vaak lijm voor plastic goed. Een goede keuze is een potje Revell lijm. Deze heeft een mooie hoeveelheid, en door de lange lijmtuit kan je het goed gebruiken om precies te lijmen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *