In dit artikel

Welke soorten modelbouw zijn er?

Modelbouw is een erg groot begrip, maar het heeft allemaal te maken met het maken van schaalmodellen. Deze worden gebruikt in verschillende functies of bezigheden, en in dit artikel wordt hier alles over uitgelegd. In modelbouw is er ook nog een soort die ‘professionele modellen’ genoemd worden. Dit is bijvoorbeeld voor het testen van een schaalmodel van een nieuwe auto in een luchttunnel. Maar die soort bespreken we niet in dit artikel.

Statische modelbouw

Statische modelbouw wordt ook wel plastic modelbouw genoemd. Bij deze soort wordt er in het model een object zo goed mogelijk nagemaakt. Het is vaak het belangrijkst dat het zo realistische mogelijk wordt, en dat is dan ook de uitdaging. Je moet zoveel mogelijk proberen te maken op de schaal die je hebt. Je hebt bij Statische modelbouw veel keuzes in verschillende objecten, hieronder staat een klein overzichtje:

  • Voertuigen
  • Helikopters
  • Schepen
  • Treinen
  • Vliegtuigen
  • Militaire voertuigen
  • Personen
  • Ruimtevaart

Bij deze soort modelbouw wordt vaak gebruikt gemaakt van een bouwpakket. Hierin zitten dan alle basis benodigdheden, maar het moet wel nog geheel gebouwd worden. En ook vaak nog zelf nog geverfd worden. Het is ook gebruikelijk dat deze soort modelbouw gecombineerd wordt met andere, bijvoorbeeld als decoratie van een modelspoor of racebaan.

Radiografische modelbouw

Radiografische modelbouw is het maken van een functioneel schaalmodel, deze kan namelijk radiografisch aangestuurd worden. Bij deze soort wordt er minder gelet op details maar meer op de besturingen. Als aandrijving zijn er ook wat verschillende mogelijkheden, dit kan met een elektrische motor maar ook een kleine verbrandingsmotor.

Je kan ervoor kiezen om een rc voertuig helemaal vanuit niks op te bouwen, vaak kan je een pakket kopen waarin alle onderdelen zitten. Maar je kan ook kant en klare voertuigen kopen. Ook hierbij heb je weer wat te kiezen. Je hebt namelijk: auto’s, helikopters, vliegtuigen en boten.

Modelspoor

Modelspoor is een soort die gericht is op het maken van landschappen waar vaak elektrische treinen in rijden. Modelspoor heeft veel verschillende schalen en dus ook veel mogelijkheden. Zo kan je goed details verwerken in je landschap, of juist veel rails neerleggen waardoor je met veel treinen tegelijk kan rijden. Maar het is ook mogelijk om een drukke stad te maken met trams en rijdende auto’s. Kortom echt een soort waar je alle kanten mee op kan gaan, en het zo maken als je zelf wilt.

Stoommachines

Nog een soort modelbouw is stoommachines, hier worden kleine stoommachines gemaakt die ook echt werken. Deze woorden meestal op een vaste plek gemaakt maar er bestaan ook rijdende modellen. De beweging wordt overgezet met tandwielen naar, zaagjes, boren, bewegende personen etc. Je kan ervoor kiezen om de stoommachine volledig zelf te maken, maar er bestaan ook kant en klare modellen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *