In dit artikel

Modelspoor ontwerpen

Hoe ontwerp je een modelspoorbaan?

Het ontwerpen van een modelbaan kan een ingewikkeld taakje zijn als je dit voor het eerst doet. Als je makkelijk eenmaal een begin hebt gemaakt kost het veel tijd om aanpassingen te maken. Het is dus belangrijk om van tevoren een goed ontwerp te maken die alles heeft waar je naar opzoek bent. Hiervoor geef ik je wat tips om aan te denken en een mooi overzicht van ontwerpsoftware zodat je het baanverloop kan ontwerpen.

Wat vind je leuk aan modelbouw?

De eerste stap bij het maken van een modelspoorbaan is om te kijken wat je het leukste vindt aan modelbouw. Vind je de treinen leuk maar het decoreren minder? Dan kan je het beste veel rails plaatsen. En wanneer je het juist leuk vindt om overal details in toe te voegen moet je ervoor zorgen dat je daar genoeg voor ruimte hebt.

Maar hou je er niet van om lang met hetzelfde project bezig te zijn? Dan is het juist een idee om kleinere modules te maken. Bedenk dus zeker een antwoord op deze vragen en kijk wat je het leukste vindt.

De bouwlocatie en je schaal kiezen

De volgende beslissing die handig is bij het ontwerpen van je modelspoorbaan is om te kijken waar je hem wil gaan plaatsen. De bouwlocatie is natuurlijk bij iedereen anders, de ene heeft een kamer die die kan gebruiken en de andere moet misschien een module op een kast zetten. Let hierbij ook op dat een grotere baan duurder in dan een kleine. Hou je budget bij deze keuze dus ook in je gedachte. Kijk dus goed waar je jouw spoorbaan gaat maken en meet daarna alle maten op. Deze maten zijn alvast handig als je het baanverloop gaat ontwerpen.

Daarna is het ook alvast handig dat je gaat kijken in welke schaal je wilt werken. Als je wilt weten welke schalen modelspoor er zijn is daarover al een blogartikel die je op weg helpt. Daar lees je ook drie punten die je helpen bij het kiezen welke schaal bij je past.

Een locatie als inspiratie?

De laatste stap is om te bedenken of je een specifieke locatie als inspiratie wilt gebruiken. Wil je de modelspoorbaan bouwen in een typisch Nederlands weiland, een bos of juiste in de bergen van Oostenrijk? Het is handig om van tevoren te bedenken wat je wilt en om een passende locatie in het echt te zoeken waar je inspiratie kan opdoen.

Het is natuurlijk leuk als je een locatie kiest waar je in het echt ook veel bent, of waar je leuke herindelingen aan hebt. Dit kan een mooie omgeving zijn waar je veel wandelt, of juist een vakantiebestemming waar je vaak bent. Neem dus zeker even de tijd om te bedenken wat bij je past.

Je ideeën omzetten naar een ontwerp

Wanneer je het antwoord op de bovenstaande vragen voor jezelf bedacht hebt, en je krijgt al een beetje het idee hoe je jouw baan wil gaan maken. Dan is het een goed moment om alvast een paar baan verlopen te maken. Dit kan het beste in een ontwerpsoftware, hier kan je namelijk gebruik maken van de juiste formaten. Hieronder heb ik een handig overzicht gezet met de populairste software, er zijn hier veel verschillen in. Je kan ze online downloaden of nog vanaf een dvd, en veel zijn betaalt maar er zijn ook wat gratis opties. Let goed op voordat je een kiest of die nog wel goed werkt, er zijn namelijk veel verouderde software.

Lijst met ontwerpsoftware

Als laatste tip voor het beginnen van een modelspoorbaan zou ik nog adviseren om het boek ‘modelspoor handboek’ aan te schaffen. Dit boek is geschreven door iemand met super veel ervaring en bevat alle informatie voor beginners, maar ook de ervarende modelspoorbouwer. In dit boek wordt alles vertelt over het maken van een modelspoorbaan, het boek staat vol met foto’s en illustraties en is dus goed te begrijpen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

leer stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In dit 165 pagina’s tellende boek leer je alles!