In dit artikel

Welke fabrikanten zijn er voor modelspoorbanen?

Als je bezig ben of wil beginnen met een modelspoor kom je erachter dat er ontzettend veel fabrikanten zijn. Dit komt mede door de verschillende schalen en de vele categorieën waarin mensen bouwen. In dit artikel geef ik je kort wat extra informatie over de soorten fabrikanten, en een lijst met de populairste.

Verschillende soorten merken

Elke fabrikant is wel gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Je hebt merken die zich bezighouden met treinen en rails. Maar ook die zich volledig richten op landschap of gebouwen. Je zult dus zien dat je steeds weer nieuwe fabrikanten gaat ontdekken en voor elk project weer andere gebruikt.

Kleine productie

Al de fabrikanten die er zijn kan je opdelen in 2 categorieën. Je hebt namelijk de fabrikant met een kleine productie, of juist met een grote productie. En dan is het natuurlijk zo dat de kleine productie meer details en kwaliteit heeft dan de grotere.

De fabrikant die een kleine productie heeft is gespecialiseerd in de kleinste details toe te voegen op een model. Dit komt mede doordat sommige fabrikanten de objecten nog met de hand maken. Hierdoor krijg je een model met een professionele kwaliteit, maar dat zie je natuurlijk ook terug in de prijs.

Grote productie

Een grote fabrikant zoals märklin produceert grootschalig. Dit betekent dat er van elk exemplaar veel gemaakt worden. Het gevolg hiervan is dat de prijs omlaag kan gaan, maar je object is natuurlijk wel minder uniek.

Het is dus belangrijk om keuzes te maken om te kijken wat bij jou past, en je kan het natuurlijk ook combineren. Kies de grotere fabrikant voor achtergronden en het maken van de landschappen. En een kleine fabrikant voor unieke modellen die goed te zien zijn. Maar het ligt natuurlijk puur aan je budget en je ervaringen.

Lijst met grote fabrikanten:

Doordat kleine fabrikanten regelmatig stoppen en er steeds weer nieuwe bijkomen laten we die niet zien in deze lijst. Mocht je daar interesse in hebben kan je het beste op een webshop of in een winkel kijken. Wil je zien hoe de producten van de fabrikant er uit zien? Klik dan op de link en je komt op een webshop waar je alle producten kan bekijken.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

leer stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In dit 165 pagina’s tellende boek leer je alles!