In dit artikel

Zelf modelbouw bomen maken

Bomen brengen vaak veel sfeer op je modelbaan. Ze geven diepte en zorgen voor een mooie natuurlijke uitstraling. Echter zijn bomen die je koopt vaak erg prijzig, en dit is dus zeker voor een grotere modelspoorbaan een erg grote uitgave. Daarom kan je makkelijker zelf de bomen maken, dit is goedkoper en is vaak ook nog wel leuk om te doen. In dit artikel staat allel informatie die je nodig hebt hiervoor, ik behandel eerst twee loofbomen en daarna twee naaldbomen waardoor je een mooi gemixt bos kan maken.

Zelf loofboomen maken

Het maken van loofbomen kan je op verschillende manieren doen, we leggen je er hier twee uit. De eerste manier is met behulp van ijzerdraad, hiermee kan je helemaal zelf de boomvorm maken waardoor je veel controle hebt. Dit kost echter wel best veel tijd en is dus niet voor iedereen een handige optie. De tweede manier is met behulp van zeemos, deze takken zien er als uit als miniatuur bomen en zijn dus minder werk. Hierbij hoef je alleen maar de boom bruin te maken en de blader laag toe te voegen. Dit is dus zeker een goede optie als je veel bomen nodig hebt. Voor alle manieren is het ook belangrijk dat je de basis gereedschappen hebt, deze staan namelijk niet vermeld bij de benodigdheden.

Omschrijving:

1. De eerste stap voor het maken van deze makkelijkere boom is het erbij pakken van het ijzerdraad. Knip vervolgens 15 draden van de 0,7 mm af met een lengte van 25 centimeter. En doe dit vervolgens ook met 5 van de 1,5 mm. Dan kan het vlechten van de boom beginnen, dit is een klusje wat in het begin best veel tijd in beslag neemt. Maar als je eenmaal wat ervaring hebt gaat dit veel sneller.

Pak eerst de draden van 1,5 mm en maak hiermee een stam die overgaat in de wat grotere takken. Hierna kan je met de 0,7 mm de kleinere takjes namaken, wikkel deze eerst om de stam heen en eventueel om de grotere takken en laat deze dan uitsteken. Als je tevreden bent met het resultaat kan je door met de volgende stap

2. Voor de volgende stap is er een mengsel nodig van houtlijm, water en zaagsel. Zorg er bij het mixen voor dat het niet te dun wordt. Pak dan een kwast en smeer het over de stam en het begin van de wat groter takken. Dit kan eventueel ook nog met een pot van latex rubber.

Dan kunnen de takken bekleed worden, dit kan je op veel manieren doen dus als je zelf een andere manier hebt kan je dat zeker proberen. Voor nu maken we gebruik van filterwatten voor een aquarium. Zorg dat de watten elke tak bedekken, en ga door totdat je een mooie vorm hebt van een boom. Spuit hierna de boom volledig bruin.

3. Voor deze laatste stap kan het bekleden van de boom met bladeren beginnen. Spuit eerst de takken in met spuitlijm en strooi daarna de fine turf en eventueel wat gras er overheen. Je kan er hierna nog voor kiezen om met nog een laag spuitlijm er wat blaadjes overheen te gooien van noch. En dan is de boom klaar en kan je hem plaatsen op je modelspoorbaan.

Omschrijving:

1. Deze tweede manier is erg gemakkelijk en heeft vaak een nog mooier resultaat. Voor deze stap heb je eerst een takje zeemos nodig die lijkt op een boom, gebogen stukken kan je eventueel even ophangen zodat ze recht worden. Knip de vorm vervolgens wat bij als dit nodig is en maak de boom daarna bruin met wat verf.

2. De volgende stap is het inspuiten van de boom met spuitlijm zodat de balderen erop kunnen. Strooi na het lijmen snel de fijne vlokken over de takken. Dit proces kan je eventueel nog een keer doen als je een wat dikkere boom wilt. Als je meerdere bomen maakt kan je voor het mooiste resultaat verschillende kleuren gebruiken voor elke boom, zo krijg je een mooi gemixt bos.

Zelf naaldbomen maken

Ook het maken van naaldbomen kan op verschillende manieren, we bespreken er hier twee. De eerste manier is makkelijk te doen en neemt niet veel tijd in beslag, ideaal dus voor grotere bossen of als je een grote modelspoorbaan hebt. De tweede manier kost meer moeiten en dus ook meer tijd. Het resultaat is hierdoor wel realistischer. Deze soort kan je gebruiken als je een kleinere baan maakt, of voor bomen die erg in het zicht staan. Hieronder staat de eerste techniek die gebruik maakt van sisaltouw:

Omschrijving:

1. De eerste stap voor het maken van deze naaldbomen is het opmaat knippen van het sisaltouw. Dit wordt uiteindelijk de breedte van de boom, en dit is dus voor elke schaal anders. Voor H0 kan je het om twee vingers wikkelen en daarna doormidden knippen.

Wanneer je de stukjes sisaltouw hebt zijn ze nog te veel gedraaid om te gebruiken, hiervoor kan je ze in een glas of bak met kokend water doen. Hierdoor worden de draden recht waardoor ze goed te gebruiken zijn.

2. De volgende stap is het in elkaar draaien van de boom. Dit doe je door een stuk ijzerdraad met een lus vast te maken, je wilt dus het twee uiteinde bij elkaar hebben. Hierna leg je de rechte sisaltouwtjes tussen het draad en draai je ze vast.

Dit werkt het beste met een accuboor met daarin een haak. Let er wel op dat je niet te ver draait want dan kan het ijzerdraad knappen. Als je boom genoeg gedraaid is kan je het ijzerdraad op de overige plekken af knippen (met genoeg ruimte aan de onderkant voor het plaatsen) en de boom in model knippen.

3. Voor de derde stap heb je als het goed is al modellen die er al uit zien als bomen. Nu gaan we beginnen met de afwerking, spuit als eerste alle bomen bruin met een spuitbus of eventueel een airbrush.

Hierna kan er een laag spuitlijm op zodat het groen goed blijft plakken. Voor de bladeren kan je een mix van strooisol gebruiken zodat er genoeg afwisseling in zit. Strooi het mengsel over de gelijmde boom, dit kan eventueel meerdere keren als er nog niet genoeg op zit. En dan zijn de bomen klaar en kunnen ze in de grond gezet worden.

Zoals je ziet zijn deze bomen dus niet moeilijk om te maken, en je kan ook nog de video hieronder gebruiken zodat je bij alles ook een goed beeld hebt.

Omschrijving:

1. De eerste stap voor het maken van deze dennenboom is het maken van de stam. Hiervoor heb je als eerst je ronde stuk hout nodig met een afmeting van ongeveer 17 centimeters. Deze lengte is voor de schaal h0, als je meerdere bomen maakt is het mooi om af te wisselen zodat niet elke boom hetzelfde is.

Wanneer je de stam hebt is de volgende stap om de bovenkant een punt te geven, snij ook op het rechte stuk wat zodat het niet meer de perfect ronde vorm heeft. Plaats hierna een stukje ijzerdraad aan de onderkant met wat lijm, dit is nodig voor het plaatsen van de boom als deze af is. Je kan hier tijdelijk nog een stukje hout overheen doen zodat dit niet in de weg zit.

2. Wanneer je de stam af hebt kan het maken van de takken beginnen, doe dit door het opmaat snijden van het ijzerdraad op ongeveer 3 centimeter. De hoeveelheid verschilt per boom maar vaak zijn er rond de 50 nodig. Als je deze hebt kan het plaatsen in de stam beginnen.

Het plaatsen van de opmaat gesneden ijzerdraden is erg makkelijk, pak ze dicht bij het einde beet met een tang. Doop ze hierna in een beetje lijm en druk ze daarna in de stam Het beste kan je hiervoor een blokje hout op tafel leggen zodat je goed rondom kan werken. Plaats de takken wat schuin naar beneden en ga zo van beneden naar boven door.

3. Als alle takken goed zitten is de volgende stap om ze wat in model te knippen. Vaak is de top van de boom erg puntig, knip dus bij de bovenste takken wat af zodat de boom dunner wordt. Je kan hierna nog wat afgeknipte draadden onder de grote takken plaatsen, dit lijkt erg op wat doden takken.

Hierna is de basis klaar en kan het verven en het toevoegen van de bladeren beginnen. Spuit als eerst de gehele boom bruin. Als dit klaar is kan de boom in de eerste laag spuitlijm, voeg hierna de fine turf toe aan de stam om deze wat meer detail te geven.

Hierna is de volgende laag spuitlijm nodig, dit is voor de kleinere takken. Zorg er hiermee voor dat de lijm zoveel mogelijk op de takken komt, en niet op de stam. Hierna kan je het 7 mm stro over de takken strooien. Neem hier zeker de tijd voor zodat je geen takken op de stam krijgt. Doe hierna nog een laag voor een mooie gevulde boom. Spuit hierna de boom weer bruin zodat die klaar is voor het toevoegen van de bladeren.

4. Breng voor de laatste stap weer een nieuwe laag spuitlijm aan, en let hierbij weer op dat het zo minmogelijk op de stam komt. Voeg als eerst de 2 mm stro toe aan de onderkant, dit heeft als gevolg dat het takken worden die minder zonlicht krijgen in het echt. Voeg hierna het 2mm lichtgroene gras toe boven de vorige laag. En hierna kan het 2mm donkergroen over de gehele boom. Spuit hierna nog voor de laatste keer een laag spuitlijm overheen en voeg nog wat donkergroen gras toe

 

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

leer stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In dit 165 pagina’s tellende boek leer je alles!