In dit artikel

Welke schalen modelspoor zijn er?

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken als je wil starten met een modelbaan of een nieuw project is in welke schaal je gaat werken. Bij het bepalen van je schaal zijn er ook aardig wat dingen waar je rekening moet houden. Maar die kunnen ook juist helpen met vinden wat bij je past. In dit artikel vind je uitleg over de populairste schalen voor modelspoor. En ik geef je wat tips hoe je een goede schaal kan uitkiezen.

Hoe kies je de schaal die bij jou past?

Als je gaat bepalen in welke schaal je gaat werken zijn een paar dingen van belang om te kijken.

  • Ruimte: Het eerste belangrijke punt is om te gaan kijken hoeveel ruimte je hebt voor je project. Wil je een kleine module maken maar wel een mooi landschap? Dan is het handig om te kiezen voor een kleine schaal. Maar heb je een kamer waar je een mooie baan in wil maken kan een wat grotere schaal weer handig zijn.
  • Prijs: Het volgende punt om naar te kijken is wat je budget is. Het is namelijk zo hoe populairder de schaal is hoe goedkoper de objecten zijn. Bijvoorbeeld een modeltrein is goedkoper in H0 omdat die schaal erg populair is en dus veel geproduceerd kan worden.
  • Aanbod: Daarnaast is het ook handig om te kijken naar het aanbod binnen een schaal. Het is natuurlijk logisch dat een schaal die niet vaak gebruikt wordt minder producten heeft dan een populaire schaal. Maar het is wel handig om bij het kiesproces even te kijken hoeveel fabrikanten jou schaal produceren.

Naast deze drie punten kun je ook nog even bedenken wat je doel is met je modelspoor. Vind je het leuk om te rijden met modeltreinen, wil je veel verschillende modellen en lengtes. Dan is de keuze voor een kleine schaal beter. Je kan dan meer rails op dezelfde grote leggen en je bent minder bezig met het plaatsen van details.

Maar vind je het juist leuk om details te maken en alles zo realistisch mogelijk te maken? Dan is het juist weer wat handiger om een wat grotere schaal te kiezen. Zo kun je meer details toevoegen en zijn deze ook beter te zien.

H0 schaal

H0 (Half nul) is verre weg de meest populaire schaal voor modelspoor. De schaal is 1:87, dit betekent dat alles in het echt 87 keer zo groot is. Door de populariteit en de hoeveelheid mensen die met deze verhouding werkt is het aanbod ook hier het grootste voor.

N schaal

Schaal N is een kleinere schaal dan H0, de verhouding is namelijk 1:160. Dat betekent dus dat je een veel grotere modelspoorbaan kan maken op een oppervlakte. Voor dezelfde modelbaan is er maar een kwart voor nodig ten opzichte van H0. Schaal N is de op een na populairste schaal en daardoor is er ook ruim voldoende aanbod voor.

Z schaal

Schaal Z is de beste optie als je zoveel mogelijk spoor kwijt wil in een kleine ruimte. Deze schaal heeft namelijk de verhouding 1:220. Wat dus betekent dat de treinen in het echt 220 keer zo groot zijn. Deze schaal is dus echt een miniatuur schaal. Dus als je maar beperkte ruimte hebt is dit een goede keuze.

Grootspoor

Grootschaal is een categorie met daarin verschillende schalen, wanneer je bouwt in deze schaal is het dus belangrijk om bij elk product goed te controleren of het de juiste schaal is. Je hebt namelijk de volgende schalen:

  • Grootspoor schaal 0: 1:45 t/m 1:50
  • Grootspoor schaal 1: 1:32
  • Grootspoor schaal G: 1:22,5

Deze schaal is ideaal voor als je een tuinbaan wilt maken, door de grote is alles goed te zien. Wanneer je een modelspoor gaat maken in je tuin kan je het beste kiezen voor schaal g, deze modellen zijn bijna altijd weerbestendig. En dit betekent dat ze het hele jaar buiten gebruikt kunnen worden.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

leer stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In dit 165 pagina’s tellende boek leer je alles!