Een badkamermeubel maken is niet alleen een leuke activiteit het heeft ook nog eens veel voordelen. Je kan bijvoorbeeld je meubel precies opmaat maken zodat die goed in je badkamer past. En je bespaart er ook nog eens veel geld mee, badkamermeubels zijn namelijk vaak best prijzig. Gelukkig leg ik je in dit artikel alles uit om zelf een meubel je maken. Ik geef je standaard tips om het bouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen, en nog wat extra tips voor 3 meubels. Dus lees zeker verder zodat je zelf een badkamermeubel kan maken!
Verschillende badkamermeubels
Er zijn natuurlijk diverse badkamermeubels. Van een onderbouw voor een wasbak tot een handdoekrekje, je kan veel soorten maken. Ze hebben een ding gemeen en dat is dat het goed tegen water moet kunnen. Hoe je daarvoor zorgt leggen we hieronder uit. Maar voordat je dat kunt doen moet je natuurlijk wel eerst weten wat je gaat maken, als je dit nog niet weet staan hieronder wat voorbeelden van verschillende projecten. En als je al een soort in gedachten hebt kan je hieronder doorlezen. Ondanks dat het verschillende meubels zijn geven we je passende tips om te zorgen dat je project perfect wordt, we geven namelijk eerst wat handige stappen die voor elk meubel van toepassing zijn en dan nog wat extra informatie over losse meubels.
Beste materiaal badkamermeubel?
Omdat de meubels zijn voor in de badkamer moet het van materiaal gemaakt worden die goed is beestend tegen water, dit is dus een rede om te zorgen voor goed materiaal. Maar gelukkig heb je veel te kiezen, je kan namelijk hout wat niet helemaal waterbestendig is bewerken zodat die een waterdichte laag krijgt. Een materiaal wat veel wordt gebruikt wordt in de badkamer is steigerhout, dit materiaal heeft vaak wat imperfecties wat het een mooi uiterlijk geeft. En door het steigerhout te impregneren is het ook geschikt tegen de condities van een badkamer. Ben je opzoek naar een wat strakker uiterlijk kan je materialen zoals eiken gebruiken, dit materiaal heeft een luxer uiterlijk en past misschien beter in je badkamer. Maar de keuze van een materiaal is natuurlijk erg persoonlijk en ligt aan de locatie, zorg er dus alleen voor dat je opzoekt of je jouw hout extra moet behandelen tegen water zodat je er het langst plezier van kan hebben.
Stap 1: Kies de locatie
De eerste stap voor het maken van je badkamermeubel is om de locatie te bepalen. Natuurlijk is dit verschillend voor het meubel dat je gaat maken maar toch zijn er wat dingen die ze allemaal gemeen hebben. Als eerst is het belangrijk dat het badkamermeubel niet in de weg staat, het moet niet ervoor zorgen dat je badkamer kleiner wordt en minder fijn om te gebruiken. Zorg er dus voor dat er altijd een open plek overblijft en dat je meubel niet te veel onnodig uitsteekt. Voor als je iets aan de muur wil bevestigen is het ook handig om even te kijken wat voor muur het is. Wanneer dit een dragende muur is kan je er vaak goed een meubel aan ophangen. Maar hoor je een hol geluid als je op de muur klopt is het belangrijk om een goede plug te gebruiken. Wanneer je de locatie hebt besloten kan je de afmetingen gaan bepalen.
Stap 2: bepaal de afmetingen
Wanneer je de locatie van je badkamermeubel weet kan je de afmetingen bepalen. Zoals we hierboven al zijden moet het meubel niet onnodig in de weg staan, daarom is dit een belangrijke stap. Voordat je bouwt moet je namelijk wel weten hoe het in de ruimte wordt. Dus meet de locatie op en bepaal wat de perfecte maat is voor de functie. Mocht je gebruik maken van een bouwtekening kan je kijken welke maat het beste bij je project past en meten hoe dit in de ruimte wordt. Wanneer je weet wat de afmetingen zijn kan je verder met het bouwen van de bank.
Het bouwen van je badkamermeubel
Wanneer je de afmetingen hebt en de benodigdheden kan je beginnen met het bouwen van je meubel. Het makkelijkste is om hiervoor een overzichtelijke bouwtekening te hebben met een materiaalstaat. Zelf gebruik ik altijd de bouwtekeningen van Fred, hier heb je keuzen uit super veel soorten meubels en afmetingen. Wil je daar meer over weten klik dan hier om naar onze review te gaan. Als je dit niet wilt gebruiken is het handig om zelf een ontwerp te tekenen op papier, bedenk hoeveel hout je nodig hebt en hoe je hem eruit wilt zien. Wanneer je dit hebt kan je gaan bouwen. Zorg ervoor dat je een stevige constructie maakt zodat je lang gebruik kan maken van je badkamermeubel. Voorderest kan je jouw zelfgemaakte bouwtekening of de volledige bouwtekening bijhouden. Voor wat specificeren informatie te geven over het bouwen geven we nog voor drie meubels wat extra informatie zodat je bouwproject een succes wordt.
Zelf een wastafelmeubel maken
Een wastafelmeubel maken is een wat groter klus maar zeker ook een leuken. Bepaal eerst hoeveel wasbakken je wilt en wat de maten ervan zijn. Als je die informatie weet en die locatie en afmetingen kan je beginnen met het bouwen. Zorg ervoor dat je een mooi bovenblad hebt en wat opbergruimte er onder. Verder is het afhankelijk van je badkamerstyle hoe je jouw wastafelmeubel eruit laat zien. Wil je een moderne badkamer zorg er dan voor dat alles strak met mooie rechte lijnen. Wil je een wat leverende badkamer gebruik dan bijvoorbeeld steigerhout voor een uniek effect. Vergeet bij het bouwen niet een plek te houden voor de leidingen zodat je daar later niet mee in de problemen komt. Wanneer je een stevige constructie hebt en alles af is kan je hem gaan plaatsen en genieten van je zelfgemaakte meubel.
Een toiletmeubel maken
Zelf een toiletmeubel maken is een klus die je goed kan doen. Het maken is namelijk niet erg moeilijk. Bepaal eerst hoe groot je wasbak is en schrijf de maten op, wanneer je een losse wasbak hebt kan je meteen beginnen maar heb je een inbouw zorg er dan voor dat het kastje dezelfde maat is. Als je het kastje maakt kan het handig zijn om er een laatje in te doen of een bakje aan de zijkant. Zorg ervoor dat je hem goed stevig ophangt en je kastje is af!
Een handdoekrekje maken
Het maken van een handdoekrekje is een project dat je snel kan afronden, de benodigdheden zijn minimaal en je resultaat kun je al meteen gebruiken. Het meest voorkomende handdoekrekje is in de vorm van een ladder, dit ziet er mooi uit met en zonder handdoeken en kan je ook nog goed verplaatsen in de ruimte. Voor het maken heb je ook niet veel nodig, het enige materiaal is namelijk wat houten buizen en schroeven. Bedenk voordat je gaat bouwen hoeveel handdoeken je wilt en zo kan je de benodigde treden maken. Het maken gaat ook erg snel, maak 2 lange buizen of balken op de gewenste hoogte van de trap. Boor dan op een vaste hoogte gaten waarin je dunne houten buizen stopt, maak deze vast en je handdoekrekje is klaar. Een supermakkelijk werkje waar je wel veel gebruik van kan maken en je aardig wat geld bespaart ten opzichte van het kopen van een rek.
Bouwtekeningen voor een badkamermeubel?
Hierboven heb je de stappen gelezen voor het maken van een badkamermeubel. Maar voor het proces makkelijk te maken maak ik zelf altijd gebruik van het bouwtekeningen pakket van Fred. Hierin vind je 10.000 bouwtekeningen van super veel categorieën. En dus ook veel soorten badkamermeubels, de afbeeldingen die je boven in het artikel ziet komen ook allemaal uit het pakket. Als je daar een leuk meubel tussen ziet kan je die meteen maken als je het pakket hebt. Bij elke bouwtekening zit een materiaalstaat waar je alles ziet wat je nodig hebt en de tekeningen zijn overzichtelijk met een goede volgorde. Wanneer je meer wilt weten over dit product lees dan zeker mijn Freds Bouwtekeningen review en je komt alles te weten.
Het beste bouwtekeningen pakket?
Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.