In dit artikel

Zelf een moestuinbak maken?

Met een moestuin kan je gemakkelijk in je eigen tuin kruiden, groenten en fruit kweken. Om te zorgen voor het beste resultaat kan je dat het beste doen in een moestuinbak. Zo staat alles gemakkelijk op een plek en kan je zelf de grondsoort bepalen. In dit artikel leg ik je hier alles over uit, maar ook elke stap in het zelf maken van de moestuinbak. Lees dus zeker verder als je geïnteresseerd ben ik het beginnen van een moestuin.

Moestuinbak kopen

Een moestuinbak is eigenlijk een heel simpel ding, het is vaak een vierkant gemaakt uit planken met op de hoeken een balkje voor de stevigheid. Daarom zijn er ook veel bouwpakketten of kant en klare moestuinbakken te koop. Je kan er natuurlijk voor kiezen om daarmee aan de slag te gaan, maar toch zou ik je adviseren om er zelf een te maken.

Een gekocht bouwpakket bestaat vaak uit erg goedkope planken waardoor de kwaliteit en de levensduur erg tegenvallen. Dit terwijl de prijs nog best hoog kan zijn. En bij het zelf maken heb je hier natuurlijk geen last van, je kan zelf de houtsoort bepalen en het hout behandelen zodat je er lang gebruik van kan maken.

Moestuinbak op poten

Voordat je kan beginnen met bouwen moet je goed weten hoe je de moestuinbak eruit wil laten zien. Een belangrijke beslissing hiervoor is of je een verhoogde moestuinbak wil of een op de grond. Het voordeel van een moestuinbak op poten is dat het makkelijk werkt doordat je niet hoeft te bukken. En je hout gaat langer mee omdat het minder snel gaat rotten.

Als je de bak op poten gaat maken moet je wel op een aantal punten letten. Zo moeten de poten stevig genoeg zijn, natte potgrond is namelijk erg zwaar en je moet niet willen dat de poten doorbreken. Zorg dus voor een stevige constructie die veel gewicht aan kan. Ook is de juiste werkhoogte belangrijk, het beste is een hoogte van 80 centimeter.

De poten kan je natuurlijk op veel manieren maken, hieronder heb ik 2 soorten gezet die het meest voorkomen. Zelf zou ik je adviseren om de eerste manier te gebruiken. Je gebruikt hier twee planken op de hoeken die ervoor zorgen dat je bak goed stevig staat. De andere manier zou ik alleen gebruiken bij een kleinere bak omdat deze veel minder stevig is.

Moestuinbak op poten van planken
Moestuinbak op poten van een balk

Moestuinbak op wielen

Een moestuinbak op wielen is ideaal voor de wat kleinere tuinen. Zo kan je ze gemakkelijk in de zon zetten en als je bijvoorbeeld een feestje houdt rol je ze gemakkelijk opzij. Zorg er wel voor dat je stevige zwenkwielen hebt met een rem zodat die niet ongewenst weg kan rollen. De wielen kunnen gemakkelijk onder de poten gemonteerd worden, en is zeker aan te raden als je niet een aparte plek hebt voor je moestuin.

Stap 1: Bepaal de afmetingen

Nu je hebt bepaald of je poten en/of wielen onder je moestuinbak wil hebben kunnen we beginnen met het voorbereiden en bouwen van de bak. Als eerst is het belangrijk om de afmetingen te bepalen. Maar deze stap is natuurlijk niet nodig als je gebruikt maakt van een bouwtekening. Wanneer je deze nog niet hebt leggen we je onder aan het artikel uit hoe je hieraan kan komen.

Een veel voorkomende maat voor een moestuinbak is 120 x 120 cm en 20 cm diep. Maar je kan de afmetingen kiezen die je zelf handig vindt, zorg er wel voor dat je binnenmaat altijd bestaat uit 30 x 30 of meer. Deze maat is namelijk later bij het raster handig om te hebben, hiermee hebben planten altijd de juiste ruimte. Zorg dus dat je bak een veelvoud is van 30 cm, 120 x 60, 150x 90 enz.

Let er wel op dat je bij elk vakje makkelijk kan komen, je kan rond de 70 cm komen met je arm. Hou dat dus in gedachten bij het kiezen van je maat. Als je formaat namelijk groter is wordt het moelijker om elke plant goed bij te kunnen houden.

Stap 2: Kies het materiaal en zaag het op maat

Na het bepalen van de afmetingen kan je gaan kiezen uit de verschillende houtsoorten. Voor veel moestuinbakken die je kan kopen in de bouwmarkt wordt vurenhout gebruikt. Echter heeft deze soort hout niet een lange levensduur en blijft niet lang sterk.

Daarom zou ik je adviseren om Douglas hout te gebruiken. Deze houtsoort is erg sterk en heeft een lange levensduur zonder dat je hem hoeft te behandelen. De levensduur wordt geschat op 10 tot 15 jaar zonder behandelingen, en dit is nog te verlengen met olie of beits.

Zelf haal ik mijn hout altijd bij houtdirect, dit kan je laten bezorgen of je haalt het gratis op. Maar je kan natuurlijk het hout ook kopen bij een bouwmarkt in de buurt. Als je het hout binnen hebt kan je alles opmaat gaan zagen. Het beste kan je hiervoor een zaaglijst maken zodat je precies kan zien welke maten je allemaal nodig hebt.

Bouwtekeningen voor een moestuinbak

Stap 3: Schroef alles vast

Wanneer al het hout opmaat is en eventueel nog behandeld kan je beginnen met het vastschroeven van je moestuinbak. Dit kan je het handigst doen door eerst alle panelen te maken, de zijkanten en de onderkant. En deze op het laatst aan elkaar te bevestigen.

Let erop dat deze bevestiging stevig is zodat die het gewicht van de aarden aankan. Het beste kan dit via de manier die hieronder wordt laten zien. Stop aan de binnenkant van de hoek een balk en schroef hier de panelen aan vast. En als je een moestuinbak op poten wou kan je deze balk doortrekken tot de bodem en zo nodig hier nog de extra planken aan vast schroeven.

Stap 4: De moestuinbak vullen met grond

Nu is de moestuinbak klaar en kan je hem al bijna gaan vullen met grond. Maar om ervoor te zorgen dat je hout zo lang mogelijk meegaat is het nog belangrijk om de binnenkant te bekleden met anti-worteldoek. Boor als eerst nog wat gaten aan de onderkant zodat het water goed weg kan.

Voor het bekleden kan je het beste het doek los in de bak leggen en deze dan vastmaken met een nietpistool. Zorg ervoor dat je de bodem en de zijkanten helemaal bedekt worden. Wanneer het doek iets over de rand komt kan je dit altijd wegwerken door een horizontaal latje erop te schroeven. Als het worteldoek goed vastzit kan je de bak vullen met aarden en dan kan het tuinieren beginnen.

Stap 5: De moestuinbak inrichten

Nu de bak helemaal af is kan het tuinieren echt beginnen. Je kan er nog voor kiezen om een raster te plaatsen zodat je goed kan zien welke plant waar zit. Het raster kan je gemakkelijk maken met wat dunne latjes en wat spijkers. Maak de vakken 30 x 30 en monteer deze daarna op de bovenkant van je bak.

Als je de vakken hebt kan je gaan bedenken welke planten je allemaal wilt en waar je deze gaat zetten. Zet eventueel nog bordjes neer of maak een schets waar opstaat welke plant waar zit zodat je deze allemaal goed kan verzorgen.

Zoals je nu hebt gelezen kan het maken van een moestuinbak een best ingewikkeld klusje zijn. Gelukkig is het al veel makkelijker als je gebruikt maakt van een bouwtekening. Hierin staat namelijk stap voor stap beschreven hoe je alles moet bevestigen, en de materiaallijst zorgt ervoor dat je direct hout kan gaan halen.

Zelf maak ik gebruik van het Freds bouwtekeningen pakket, hierin staan meer dan 10.000 bouwtekeningen en dus ook twee verschillende moestuinbakken. Ik gebruik dit pakket nu al een langere tijd en ik zou echt niet meer terug willen. Als je wat meer wil weten kan je onze uitgebreide Freds bouwtekeningen review lezen. Of klik op de knop hieronder en ga meteen naar de website van Fred.

Het beste bouwtekeningen pakket?

klik hieronder op de knop hieronder voor toegang tot de 10.000 bouwtekeningen voor al jouw doe-het-zelf projecten!

Anderen bekeken ook

2 gedachten over “Zelf een moestuinbak maken?”

  1. Hallo, ik heb een vraag over het worteldoek dat U heeft gebruikt. Het is vnl bedoeld als bekleding en niet zozeer om wortels te weren of onkruid. Dus een licht soort doek neem ik aan ? Wat heeft U gebruikt ?
    Ik hoor het graag,
    met Vriendelijke groet,
    liesbeth Borst

    1. Hallo Liesbeth,

      Eigenlijk is elk waterdoorlatend worteldoek geschikt voor gebruik in een moestuinbak. Je zou zelfs als alternatief kunnen kiezen voor een jute of een biologisch afbreekbaar worteldoek. Dit zijn wat milieuvriendelijkere opties.

      Het voornaamste doel van het worteldoek is natuurlijk het tegengaan van onkruid. Maar daarnaast biedt het doek ook nog een bescherming voor het hout en voorkomt het dat aarde en water gemakkelijk uit de moestuinbak spoelen. Dit is vooral wanneer de bak op poten staat.

      In mijn eigen moestuinbak heb ik gekozen voor een gronddoek met het gewicht van 100 g/m². Dit doek heb ik online besteld maar dat kan natuurlijk ook in de lokale bouwmarkt halen. Het doek houdt het onkruid goed tegen, dit was ook wel nodig omdat de bak op een gazon staat waar onkruid snel omhoog kwam.

      Ik hoop dat ik je vraag heb beantwoord.

      Met vriendelijke groet,

      Thijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg direct toegang tot 10.000 bouwtekenigen

Bouwtekeningen voor al je toekomstige projecten.