Een wandplank is een mooie manier om de inrichting net nog wat mooier te maken, en je kan op de plank verschillende objecten plaatsen. En je krijgt natuurlijk meer opbergruimte, bijvoorbeeld voor al je mooie souvenirs. Het leukste is natuurlijk om de plank zelf te maken, zo kan je alles precies maken zoals je wilt en krijg je het beste resultaat. In dit artikel leggen we je hier alles over uit zodat je meteen kan beginnen.
Waarom zelf een wandplank maken?
Zelf een wandplank maken is een erg makkelijke klus, maar het is natuurlijk nog makkelijker om er een in de winkel aan te schaffen. Maar als je zelf een wanplank gaat maken brengt dat enkele voordelen met zich mee.
Bijvoorbeeld is de kwaliteit vaak beter dan een die je in de winkel koopt, dit komt doordat je zelf de houtsoort kan kiezen en de bevestigingen steviger kan maken. Ook kan je bij het zelf maken zelf de afmetingen kiezen waardoor je plank altijd goed staat in de kamer.
En het grootste voordeel is natuurlijk dat je alles kan maken zoals je wilt, van ingebouwde verlichting tot leren draagbanden. Alles is mogelijk als je het zelf maakt, en het is natuurlijk ook gewoon een leuke activiteit.
- De kwaliteit is beter dan kopen
- Zelf de afmetingen bepalen
- Alles maken zoals je wilt
- Het kost meer tijd om zelf te maken
- Je hebt het juiste gereedschap nodig, gelukkig valt het bij deze klus mee.
Verschillende soorten wandplanken
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wandplanken, van zwevende tot hangende alles is mogelijk. Bedenk dus eerst voordat je gaat klussen wat je wilt. Om je wat te helpen hebben we drie soorten hieronder beschreven, maar je kan altijd kijken op Pinterest voor inspiratie.
Zwevende wandplank: Een zwevende wandplank wordt zo opgehangen dat je de bevestiging niet kan zien. Hierdoor zie je alleen maar de plank hangen en lijkt het dus te zweven, wanneer je bijvoorbeeld een moderne inrichting hebt is dit de perfecte keuze.
Hangende wandplank: Hangende wandplanken zijn zo gemaakt dat ze vast worden gehouden door een touw. Wanner je toch wil dat die stabiel blijft hangen kan je altijd de plank zwevend ophangen en dan touw toevoegen als decoratie.
Robuuste wandplank: Een robuuste wandplank past goed bij een industrieel of een landelijk interieur. Hiervoor wordt namelijk een plank gebruikt waar je de schors vaak nog op kan zien. Samen met een mooie bevestiging ziet deze plank er supermooi uit.
Een zwevende plank ophangen
Tegenwoordig worden planken vaak blind opgehangen, dit betekent dat je geen bevestigingen zit en de plank dus lijkt te zweven. Gelukkig is dit makkelijk te doen als je dit zelf ook wilt. Hiervoor kan je het beste een blinde plankdrager gebruiken.
Teken als eerst een lijn op de zijde welke tegen de muur aan komt, zorg ervoor dat de lijn in het midden zit. Zet daarna twee kruisjes op de lijn ongeveer 15 centimeter van het uiteinden. Teken daarna ook op de muur de punten af waar je gaten komen te zitten, gebruik hierbij een waterpas zodat alles mooi recht is.
Daarna is het tijd om de gaten in de muur te boren, kijk eerst goed naar hoe dik de schroef is van de plankendrager en de plug. Vaak moet de plug dezelfde dikte hebben als de schroef om goed te werken. Kijk eventueel nog met een leiding zoeker om te zorgen dat er niks in de weg zit.
Als de gaten in de muur zitten kan je met een hamer de pluggen in de muur slaan, en de schroef erin draaien. Boor daarna ook in de plank de bevestigingen gaten, kijk goed naar de plankdrager voor de afmetingen. Doordat je het voorboord beschadigt de muur niet en krijg je het beste resultaat. Kijk wel altijd of dit nodig is met het product wat je gebruikt.
Schroef dan de plankdragers over de schroeven in de muur en verwijder de potloodstrepen van de muur. Dit kan met een vochtige doek of een gum. Schuif daarna de plank erop en je zwevende plank is opgehangen.
Stap 1: Kies je materiaal en afmetingen
De eerste stap voor het zelf maken van een wandplank is om je materiaal te kiezen, hierin is veel keuzen en dus altijd wel een passende in je interieur. Je kan er ook voor kiezen om een mooie houtenplank met schors te gebruiken, hierbij krijg je een mooie robuuste uitstraling.
Na het kiezen van je materiaal is er ook nog een keuzen in de afmeting, een standaard plank is vaak rond de 80 centimeter. Maar je kan natuurlijk je plank zolang maken als je wilt, let er wel op dat je dan misschien meer bevestiging materiaal nodig hebt.
Stap 2: Zaag je plank op maat en maak de bevestiging
Wanneer de keuzen in materiaal en afmeting zijn gemaakt kan je de plank op maat gaan zagen als dit nodig is. Zorg er dan voor dat je de plank mooi haaks afzaagt, dit kan doormiddel van het aftekenen met een blokhaak. Als je nog een extra gleuf of plank aan het uitende wilt voor het tegenhouden van schilderijen of boeken kan je dat het beste nu ook gedaan worden.
Daarna kan je beginnen met het monteren van de bevestiging, wanneer je dit met een houder doet kan je het beste ze eerst monteren op de muur en daarna de plank vast schroeven. Als je voor de zwevende wandplank gaat hebben we je het hierboven al uitgelegd.
Stap 3: Hang de plank op
De laatste stap is om je plank definitief op te hangen, schuif de plank over de plankdragers of schroef hem vast op de houders. Dan is de wandplank klaar en kan je hem gaan gebruiken. Om je wat ideeën te geven wat je erop kan plaatsen geven we je hieronder nog wat tips.
Wandplank accessoires
Wanneer je wanplank helemaal af is en opgehangen is de laatste stap om er wat leuke accessoires op te zetten. Het kan natuurlijk dat je zelf al wat dingen in gedachten hebt die je erop kan zetten. Maar als je dat nog niet hebt kan geef ik je hieronder wat ideeën:
Verlichting: Een leuke accessoire is om een lichtbron op je plank te plaatsen, hierdoor geef je de kamer meer sfeer en wat extra licht is natuurlijk altijd goed. Het makkelijkste is een lampje op batterij of met een accu zodat je geen kabel hoeft te hebben. Maar wanneer een lamp met een kabel kan natuurlijk ook gewoon.
Kamerplant: Wat extra groen doet het altijd goed in de kamer, denk er dus ook zeker aan om een mooie kamerplant neer te zetten. Planten zijn er natuurlijk in alle soorten en maten dus er zit vast een tussen die voor jou situatie past.
Schilderij: Een schilderij op je wanplank is ook een mooie manier om decoratie toe te voegen. Wanneer je van plan bent om er meerdere op te zetten kan je altijd een opstaand randje aan de voorkant toevoegen. Zo blijven ze goed staan en kunnen ze er niet vanaf vallen.
Souvenirs: Op een wandplank is het natuurlijk ook leuk om je mooiste souvenirs te plaatsen, zo krijg je mooie herinneringen als je ernaar kijkt.
Hoewel een wandplank een erg makkelijke klus is kunnen bouwtekeningen toch helpen. Ze laten precies de maten en materialen zien zodat je gemakkelijk alles kan inkopen. En voor andere projecten, of voor grotere wandplanken is het helemaal gemakkelijk. Daarom zou ik je zeker aanraden om gebruik te maken van het Freds bouwtekeningen pakket. Hierin staan meer dan 10.000 bouwtekeningen, voor elke klus wel iets dus. Wanneer je meer wilt weten lees dan zeker eens de uitgebreide Freds Bouwtekeningen Review of klik op de knop hieronder en ga direct naar de website met het pakket.
Het beste bouwtekeningen pakket?
klik hieronder op de knop hieronder voor toegang tot de 10.000 bouwtekeningen voor al jouw doe-het-zelf projecten!