Een plantenbak kan je tuin er stuk leuker en gezelliger uit laten zien. En dit terwijl het een best simpel ding is, het is dus perfect om zelf te maken. Bij het zelf maken kan je hem goed aan de stijl van je tuin aanpassen met dezelfde materialen voor het mooiste resultaat. Gelukkig leg ik je in dit artikel alles uit zodat je het beste resultaat kan verwachten. Lees dus zeker hieronder door en volg on stappenplan en je klus is zo geklaard.
Waarom zelf een plantenbak maken?
Als eerst kan je jezelf natuurlijk afvragen of het wel zin heeft om een plantenbak te maken, Je kan ze gemakkelijk kopen en dat gaat natuurlijk veel sneller. En natuurlijk kan je dat ook doen, maar aan het zelf maken zitten wel meer voordelen dat het gewoon kopen in een winkel. Je kan bijvoorbeeld zelf de materialen en het ontwerp kiezen, en het is natuurlijk ook gewoon leuk om iets zelf te maken en je kan er trots op zijn. Om alle voor- en nadelen duidelijk te maken heb ik ze hieronder even in een kort rijtje gezet.
De voordelen van zelf maken
- Zelf maken is vaak goedkoper
- Je kan zelf het uiterlijk kiezen
- Zelf de materialen kiezen
- Voor een klusser een leuke bezigheid
De nadelen van zelf maken
- Kost meer tijd en moeite om zelf te maken
- Het kan een lastige klus zijn zonder bouwtekeningen
Verschillende soorten plantenbakken.
Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten en maten plantenbakken, om je wat inspiratie te geven welke het beste voor jou is heb ik hieronder 12 foto’s gezet uit het Freds bouwtekeningen pakket. Bepaal dus nu als eerst hoe je jouw plantenbak eruit wil laten zien, misschien vind je een van de onderstaande foto’s wel mooi. Anders kan je bijvoorbeeld op Pinterest gaan zoeken naar inspiratie. Wanneer je een goed beeld hebt van hoe je de platenbak eruit wil laten zien kan je beginnen met stap 1 van ons stappenplan.
Stap 1: kies je materiaal
Bij het bepalen van het materiaal heb je veel verschillende soorten, in dit stappenplan gaan we er van uit dat het hout is en de rest kan je zelf bepalen. Het populairste hout wat vaak gebruikt wordt is steigerhout. Dit komt door de mooie uitstraling en dat het een best goedkope hout soort is. Daarnaast zijn Douglashout, eikenhout & hardhout ook veel gebruikte soorten. Maar bij deze stap gaat het er echt om wat je zelf het mooiste vindt, je kan bijna elke houtsoort gebruiken dus kies echt wat je mooi vindt. Ook al is deze niet super goed bestemd tegen het weer, je kan hem altijd bewerken dat het toch langer meegaat. Dus kies een soort hout wat het mooiste bij jou locatie past en daarna kan je door naar stap 2.
Stap 2: Bepaal de locatie
In de tweede stap ga je bepalen wat de perfecte locatie is voor jou platenbak. Bekijk als eerst naar de grote die je beschikbaar hebt, heb je een balkon van enkele meters of een grote tuin met alle ruimte. En bekijk of je 1 of juist meerdere plantenbakken wil hebben, wil je alles modern en dus ook symmetrisch of wil je juiste alles wat speels neerzetten. Als je meerdere plantenbakken wil maken kan je bijvoorbeeld ook een snelle schets maken van je tuin en de bakken er vast in tekenen. Wanneer je de locaties ongeveer weet kan je nog bedenken of je het handig vindt om er wieltjes onder te maken, zo kan je bijvoorbeeld met een barbecue of feest aan de kant rollen om zo meer ruimte te hebben.
Stap 3: Maak of kies een bouwtekening
Je weet nu als het goed is van welk materiaal en waar je jouw plantenbak wil hebben. Dan is het handig om nu een plan te gaan maken hoe je jouw plantenbak wil maken en hoeveel materialen je daarvoor nodig hebt. Je kan dit zelf doen of ervoor kiezen een bestaande bouwtekening te gebruiken, bijvoorbeeld uit het Freds bouwtekeningen pakket. Maar over dat pakket leg ik je onder op de pagina meer over uit. Teken dus een bouwtekening of download er een uit het pakket en zorg ook dat je een duidelijk overzicht hebt met de benodigde materialen als je zelf een tekening gemaakt hebt zodat je weet hoeveel je moet kopen.
Stap 4: De plantenbak maken
Als je alles goed hebt doorgelopen ben je nu zo ver om echt te beginnen met bouwen. Gelukkig is het maken van een plantenbak een makkelijke klus en zeker met een bouwtekening bij de hand. Zorg als eerst dat je genoeg materiaal in huis hebt en het benodigde gereedschap. Je kan er ook voor kiezen om het hout al opmaat te laten zagen in de bouwmarkt zodat je echt een soort van bouwpakket krijgt. Het in elkaar zetten is voor elke soort bak natuurlijk weer anders maar dit is een algemene manier: Maak als eerst de vier zij panelen en daarna de onderplaat. Zorg ervoor dat op de onderplaat enkele gaten zitten zodat het water nog goed weg kan en niet gaat rotten. Bevestig dan de vier panelen aan de onderkant bijvoorbeeld met wat balken, zorg ervoor dat alles goed stevig wordt voor het beste resultaat. En natuurlijk kan het zijn dat jouw plantenbak op een totaal andere manier gemaakt moet worden, maar zorg ervoor dat die af is en dan kan je door naar stap 5.
Stap 5: De platenbak beschermen
Om ervoor te zorgen dat je plantenbak zo lang mogelijk meegaat kan je enkele stappen ondernemen. Je kan dit bijvoorbeeld doen met een buiten beits, hiermee geef je het hout een beschermlaag en zo is die goed beschermt tegen alle weersinvloeden. Je kunt er ook nog voor kiezen om een beits te kiezen met een kleur die ervoor zorgt dat je plantenbak meteen geschilderd wordt. Maar die keuzen is natuurlijk helemaal voor jezelf. Dus neem zeker even goed de tijd om een passende buitenbeits uit te zoeken. Als je nou wilt dat je hout nog helemaal blijft zoals het is kan je er ook nog voor kiezen om hem te bewerken met een olie. Het grootte verschil tussen olie en beits is dat beits een meer beschermende functie heeft. Maar als je al een houtsoort hebt die goed tegen weersomstandigheden kan is olie zeker een mogelijkheid. Een laag olie zorgt ervoor dat je hout niet gaat vergrijzen en dat vuil er gemakkelijk af gaat. Je hebt dus geen last van algen die op je plantenbak gaan zitten.
Stap 6: De platenbak vullen
De laatste stap voordat je jou bak kan gaan vullen met grond en planten is om nog de binnenkant goed te beschermen. Dit is namelijk van groot belang om ervoor te zorgen dat je plantenbak lang meegaat. Het is namelijk belangrijk om de binnenkant goed te bedenken met een antiworteldoek of een plastic laag die water tegen houdt. Zo voorkom je dat je hout gaat rotten en je geen wortelen hebt die door het hout gaan groeien. Je hebt verschillende manieren om de binnenkant te bekleden, het makkelijkst is om een waterdicht plastic te gebruiken en op de onderkant een stuk te bekleden met antiworteldoek zodat het overtollig water er toch nog uit kan. Dit kan je doen door een gat onderop te maken en hier het worteldoek op te leggen, zorg er wel voor dat het plastic zuil nog een goede overlapping heeft voor het beste resultaat. Om het zeil vast te maken kan je het beste een nietpistool gebruiken me al een kleine laag potgrond onderop zodat de hoeken al goed strak zitten. Als dat gelukt is kan je de bak helemaal vullen met potgrond en ben je klaar om er mooie planten in te zetten.
Met het stappenplan hierboven kan je gemakkelijk een plantenbak te maken, wel hebben we het erover dat het nog makkelijker gaat met de juiste bouwtekeningen. Zelf maak ik voor elke klus gebruik van het Freds bouwtekeningen pakket, en dat kan ook omdat er in totaal meer dan 10.000 bouwtekeningen in zitten. Zo zitten er ook meer dan 10 verschillende bouwtekeningen voor plantenbakken, bijvoorbeeld de foto’s die je boven in het artikel ziet. Elke bouwtekening bevat een duidelijke materiaallijst waarop je kan zien wat allemaal nodig is, en als je daarna het stappenplan volgt is de klus zo gedaan met het beste resultaat. Neem dus zeker eens een kijkje op de website van Fred via de knop hieronder of lees onze uitgebreide Freds Bouwtekeningen Review en je komt alles te weten over dit handige product.
Het beste bouwtekeningen pakket?
Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.