In dit artikel

Zelf een bed maken?

Naast dat iets zelf maken natuurlijk een leuke bezigheid is heeft het ook nog wat voordelen. Zo kan je je veel geld besparen ten opzichte van een bed kopen, die kunnen namelijk best prijzig zijn terwijl de kwaliteit misschien wel tegenvalt. Nog een voordeel van zelf maken is dat je het bed precies kan maken zoals je wilt. Je kan hem mooi passend maken tussen 2 muren, of juist de prefecte stijl van je kamer erin verwerken. Kortom is het erg leuk om een bed te maken en heb je veel voordelen ten opzichte van kopen.

Voordelen vanzelf een bed maken

Naast dat iets zelf maken natuurlijk een leuke bezigheid is heeft het ook nog wat voordelen. Zo kan je je veel geld besparen ten opzichte van een bed kopen, die kunnen namelijk best prijzig zijn terwijl de kwaliteit misschien wel tegenvalt. Nog een voordeel van zelf maken is dat je het bed precies kan maken zoals je wilt. Je kan hem mooi passend maken tussen 2 muren, of juist de prefecte stijl van je kamer erin verwerken. Kortom is het erg leuk om een bed te maken en heb je veel voordelen ten opzichte van kopen.

De locatie van je bed bepalen

De eerste stap van het maken van een bed is kijken op welke locatie deze komt te staan. Dit is belangrijk zodat je de afmetingen kan gaan meten om te kijken of je bed gaat passen. De locatie bepalen is natuurlijk iets wat voor elke situatie weer anders is, maar het is wel een belangrijke stap. Zorg er dus voor dat je even de tijd neemt om de prefecte plek te bedenken. Dingen waarmee je bijvoorbeeld rekening mee kan houden is de locatie van de deur en ramen, en dat je bij een tweepersoonsbed aan allebei de kanten ruimte hebt om in te stappen.

Een keuzen maken uit het type bed

Als je weet waar de locatie is kan je een keuze gaan maken in het type van het bed, er zijn hier namelijk erf veel verschillen in. Om daarmee te helpen heb ik hieronder wat vragen staan met daaronder waarom die belangrijk zijn. Wanneer je deze voor jezelf beantwoord kan je kijken wat voor jou het beste is. Ook staan hieronder enkele voorbeeld ontwerpen van bedden uit het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten, maar daar leg ik je later meer over uit.

Voor wie ga je het bed maken?

Deze vraag is belangrijk omdat je voor kinderen natuurlijk maar een kleiner bed nodig hebt. En beantwoord ook met deze vraag of je een eenpersoons op een tweepersoonsbed wil. Dingen waarmee je ook rekening mee kan houden is het voormaat en het gewicht van de toekomstige gebruiker.

Hoelang wil je het bed gaan gebruiken?

Deze stap is eigenlijk aan geschikt als je een bed voor kinderen gaat maken, kinderen groeien namelijk supersnel en zo kan het dat je zelfgemaakte bed binnen een jaar alweer te klein is. Bedenk daarom hoelang je het bed wil gaan gebruiken. Als je hem maar een korte tijd denkt te gebruiken is het natuurlijk zonden om daarvoor dure materialen te gebruiken.

Welke stijl bed wil je hebben?

Deze vraag is ook erg belangrijk om te antwoorden, want hoe wil je dat je bed eruit komt te zien. Wil je een mooi modern bed hebben of juist een gezellig landelijk? Het is handig om wat inspiratie foto’s te zoeken met bedden die er mooi uit vindt zien of die goed de stijl die je wil aangeven.

Stappenplan voor het maken van een bed

Je hebt nu als het goed is een keuzen gemaakt voor de locatie en het type bed. Dan is het tijd om te gaan beginnen met bouwen, om dat zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken heb ik hieronder een stappenplan gemaakt die de hoofdlijnen beschrijven van een bed maken. Het kan natuurlijk dat je zelf nog andere stappen doet en dat is zeker ook niet erg. In het stappenplan gaan we er van uit dat je gebruikt maakt van een bouwtekening, deze kan je zelf maken of je kiest ervoor om gebruik te maken van Freds bouwtekeningen.

Stap 1: Kies je materialen

De eerste stap is om een keuzen te gaan maken in het soort hout wat je wil gebruiken. Op dit moment is een steigerhouten bed nog steeds populair maar een Douglas bed wordt ook steeds vaker gemaakt. Maar je hoeft die natuurlijk niet te gebruiken, zoek dus een houtsoort op die je mooi vindt en die goed gaat passen in de kamer.

Stap 2: maak alle materialen op maat

Wanneer je het materiaal hebt gekozen is het handig om alle materialen te kopen en deze op maat te zagen. Maak hiervoor een lijstje met alles wat nodig is, of gebruik de materiaalstaat bij je bouwtekening. Je kan het zagen laten doen bij de bouwmarkt waar je het hout koopt of dit zelf doen. Zorg ervoor dat alles op maat komt zodat je eigenlijk een bouwpakket hebt voor de volgende stap.

Stap 3: het bed in elkaar zetten

Als het goed is heb je nu al het hout op maat waardoor je meteen kan beginnen met het leukste gedeelte van de klus. Het in elkaar zetten van je bed, het handigste is als je dit al meteen bij de goede plek doet zodat je geen zware dingen meer hoeft te tillen op het einde. Het in elkaar zetten van een bed is erg gemakkelijk, maak als eerst de hoofd en voeteinde. En wanneer die klaar zijn de zijkanten en bevestig deze aan de twee uiteindes. En de basis van je bed is zo goed als klaar, als je nog laden of andere dingen moet maken kan je de stappen op de bouwtekening of zelf een manier bedenken.

Stap 4: het plaatsen of maken van de latte bodem

Wanneer het bed gemaakt is kan als laatste stap de latte bodem geplaatst worden, en ook deze kan je zelf maken. Het zijn namelijk eigenlijk alleen latten om het matras te ondersteunen. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een lattenbodem te kopen en deze in je bed te monteren. Een gekochte lattenbodem kan wat comfortabeler zijn. 

Je hebt nu kunnen lezen hoe je zelf een bed kan maken. Als je het leuk vindt om zelf dingen te maken is het bouwtekeningen pakket van Fred schouten het perfecte product voor jou. In dit pakket zitten meer dan 10.000 bouwtekening die allemaal erg overzichtelijk zijn en een materiaalstaat bevatten. En je hebt dus ook ruim 40 bouwtekeningen van bedden, bijvoorbeeld de foto’s die je boven in het artikel ziet. Die zitten allemaal in het pakket met de bijhorende bouwtekeningen. Wanneer je meer wil weten zou ik je aanraden om zeker een onze Freds Bouwtekeningen Review te lezen. Hierin leg ik je alles uit over dit product, of neem meteen een kijkje op de website van Fred door de knop hieronder.

Het beste bouwtekeningen pakket?

Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg direct toegang tot 10.000 bouwtekenigen

Bouwtekeningen voor al je toekomstige projecten.