In dit artikel

Zelf een buitenkeuken maken?

Wanneer het weer lekker weer wordt buiten is een buitenkeuken ideaal. Je kunt namelijk gezellig buiten koken, en zeker met het warme weer is dat erg fijn. Alleen is het kopen van een buitenkeuken vaak erg prijzig en kan je het veel beter zelf maken, daarvoor heb ik voor je in dit artikel al mijn kennis in een stappenplan gezet. Als je alle stappen afgaat kan je zelf de perfecte buitenkeuken maken. Lees dus zeker snel verder en alvast veel plezier met het bouwen en het genieten van je keuken!

Stappenplan buitenkeuken maken

In dit artikel staat een enorm uitgebreid stappenplan voor het zelf maken van een buitenkeuken. Ik geef je alle informatie en tips die ik weet om ervoor te zorgen dat je keuken precies wordt zoals je wilt. Wel is het natuurlijk maar een algemene lijn, het kan best zijn dat jou wensen of materialen anders zijn en je kan dat zeker doen. In het stappenplan praat ik over steigerhout omdat een steigerhouten buitenkeuken erg populair is door de mooie uitstraling en de lange levensduur. Begin bij stap 1 en lees je door het hele stappenplan naar beneden. Het kan zijn dat er een stap is waar je niks aan hebt omdat ik er bijvoorbeeld vertel welke BBQ of kookplaat handig is en je hebt er al een. Sla dat artikel dan over en ga door naar de volgende stap.

Stap 1 – Bepaal de locatie van de buitenkeuken

Net zoals alle doe het zelf klussen is het bepalen van de locatie de eerste stap. Het is namelijk voordat je kan gaan klussen wel belangrijk om de plek te weten voor de afmetingen. Misschien heb je al een plek in gedachten. Wanneer je dat nog niet hebt kan je alvast kijken in de tuin wat jezelf de beste plek vindt. We geven je hieronder dan nog wat informatie of te kijken of die plek ideale is of dat er een betere plek is.

Stap 1.1 – Welke ondergrond is er?

Net zoals alle doe het zelf klussen is het bepalen van de locatie de eerste stap. Het is namelijk voordat je kan gaan klussen wel belangrijk om de plek te weten voor de afmetingen. Misschien heb je al een plek in gedachten. Wanneer je dat nog niet hebt kan je alvast kijken in de tuin wat jezelf de beste plek vindt. We geven je hieronder dan nog wat informatie of te kijken of die plek ideale is of dat er een betere plek is.

Stap 1.2 – De buitenkeuken onder een overkapping?

Omdat een buitenkeuken waarschijnlijk het hele jaar buiten staat is het belangrijk dat die tegen elke weersomstandigheden geschikt is. Dit komt al door het kiezen van stevige materialen maar elke houtsoort gaat last krijgen van langdurige blootstelling van het weer. Daarom plaatsen veel mensen hun keuken onder een overkapping of in de veranda. Het kan natuurlijk zijn dat je daar geen plek hebt of dat je helemaal geen overkapping hebt. Dan kan je er ook nog voor kiezen voor het maken van een overkapping. In dat geval kan je de overkapping perfect maken voor je buitenkeuken en heb je ook nog vrijheid in het kiezen van je plek. Wanneer je geen gebruik wilt maken van een overkapping kan je er ook nog voor kiezen om een hoes te gebruiken die je bij slecht weer over de oven heen trekt. Het nadeel hiervan is dat het er niet heel mooi uit ziet en je hem minder snel kan gebruiken.

Stap 1.3 – Het kiezen van de definitieve plek.

Nadat je hebt gekeken welke ondergrond je mogelijk plek heeft en of je al een overkapping hebt kan je over in het kiezen van de definitieve plek. Let er wel goed op dat je deze keuzen niet gehaast maakt. Het bepalen van de locatie is namelijk erg belangrijk, en wanneer de buitenkeuken eenmaal staat is het alleen maar meer werk om deze weer te verzetten. Let dus op allemaal details om geen spijt te krijgen in de toekomst. Denk ook dus aan je huidige tuinmeubels, staan die niet in de weg of juist heel ver weg? En zit je straks niet alleen maar in de barbecue lucht? Kan je makkelijk stroom of water naar deze locatie krijgen? Ga zo alles af en beslis definitief je plek. Wanneer dat gelukt is kan je door naar stap 2.

Stap 2 – Je wensen en budget voor de buitenkeuken

Iedereen heeft andere ideeën voor de ideale buitenkeuken. En het voordeel van het zelf maken is dat je die ideeën ook allemaal kan verwerken in de buitenkeuken. Misschien ben je wel een enorme BBQ liefhebber en wil je een grote barbecue inbouwen in je keuken. Je kan het zo gek en duur maken als je zelf wilt. Daarvoor is het belangrijk om voor jezelf een budget te stellen en je wensen op een lijstje te schrijven. Ga dan opzoek of hoe je jouw wensen kan verwerken met je budget. Gelukkig is het maken van een goede buitenkeuken niet duur, het geld wat je bespaart met het kopen kan je weer uitgeven aan een beter BBQ.

Stap 3 – Verschillende soorten buitenkeukens

Met je wensen en budget op een lijstje kan je beslissen wat voor soort buitenkeuken je wilt gaan maken. Er zijn veel verschillende types, van een goedkope buitenkeuken met alleen wat kasten en een werkblad. Tot een versie met inbouw apparatuur en grote opbergkasten. Ga op zoek naar welke soort het beste bij jou wensen past.

Stap 3.1 – Een makkelijk instapmodel

Dit model is een van de goedkoopste en makkelijkste soorten. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het inbouwen van een BBQ of andere apparaten. En voor een simpel model als dit hoef je weinig kennis te hebben voor klussen, het is makkelijker te doen dan een geavanceerd model. Dus wanneer een keuken wil zonder ingebouwde BBQ of kookplaat is deze optie ideaal voor je. Wanneer je dat wel fijn vind kan je altijd een andere uitkiezen.

Stap 3.2 – Een buitenkeuken met barbecue

Dit model is een veelgemaakte, het is er namelijk een met een plek voor een kookplaat. Hierdoor heeft het een erg mooi en stoer uiterlijk en heb je ook nog plek over om je gerechten te bereiden of even neer te zetten. Wel is deze soort wat lastiger te maken als een makkelijk instapmodel, je moet rekening houden met de afmetingen van je kookplaat en er is een stevige constructie nodig. Maar met de benodigde materialen en motivatie moet dat zeker goed kopen.

Stap 3.3 – Buitenkeuken met een Green Egg inbouw

Dit model is een veel gekozen, dat komt omdat een green egg BBQ een super hoge kwaliteit heeft en voor super veel dingen geschikt. Deze BBQ past dus ook naadloos in deze keuken omdat deze helemaal opmaat is gemaakt. Ook zijn er veel replica’s die dezelfde vorm hebben en die met wat aanpassingen ook helemaal moeten passen. En zelfs een traditionele barbecue is mogelijk. Deze soort is dus zeker een aanrader omdat die makkelijk te gebruiken is voor veel barbecues je hoeft alleen maar op te letten dat je het gat niet te groot maakt.

Stap 4 – Het kiezen van je materialen

Het kiezen van de materialen die je gaat gebruiken is bij elk project een erg belangrijk onderdeel. Wanneer je namelijk verkeerde bouwmaterialen kiest is je project al snel onbruikbaar omdat de materialen niet tegen de omstandigheden kunnen. Omdat de buitenkeuken buiten staat en waarschijnlijk veel gebruikt gaat worden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je materiaal goed en sterk is zodat de levensduur erg lang is. Zorg dus dat je deze stap goed uitvoert en je kan erg lang genieten van je keuken.

Stap 4.1 – Je houtsoort kiezen

Het kiezen van je houtsoort is een van de belangrijkste stappen in het bouwproces, het bepaalt namelijk hoe het uiterlijk wordt en de levensduur van je project. Tegenwoordig wordt steigerhout het meest gebruikt omdat het een erg mooi materiaal is die goed tegen het weer kan. Maar je hebt natuurlijk de volledige vrijheid, misschien vind je Douglas veel beter in je tuin passen. Ga dus op onderzoek uit en kijk wat bij je wensen past.

Stap 4.2 – Werkblad

Een werkblad is vaak voor de wat hogere kwaliteit buitenkeukens. Het ziet er erg mooi uit en is natuurlijk erg handig in gebruik. Maar vaak is dit wel het meest kostbare deel van de buitenkeuken, als je de barbecue of kookplaat niet meerekent natuurlijk. En erg mooi materiaal voor je werkblad is graniet, het is sterk en heeft een supermooi uiterlijk. Maar daardoor is de prijs ook veel hoger, kijk dus of het binnen je budget past. Je kan ook natuurlijk een werkblad nemen die goedkoop is zodat je meer kan uitgeven aan apparatuur of beter hout, kies dan bijvoorbeeld voor hardsteen of beton. Vaak hebben deze nog een mooi uiterlijk en is het goedkoper dan graniet. Maar er zijn natuurlijk oneindig opties, kijk dus goed welke bij jou project past.

Stap 5 – Kies je apparatuur

Bij deze stap zijn de meeste keuzes die gemaakt moeten worden. Het kiezen van de apparatuur is namelijk erg belangrijk en het is er in alle soorten en maten. Wanneer je al de apparatuur weet die je wilt in de buitenkeuken kan je deze stap overslaan. Voor als je wel nog opzoek bent naar de beste apparatuur geven we je in deze stap veel informatie en tips welke je het beste kan gebruiken.

Stap 5.1 – Een barbecue in de buitenkeuken

Veel mensen nemen een barbecue in hun buitenkeuken, maar deze zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Om je wat opties te geven en inspiratie heb ik hieronder een paar bekende en veelgebruikte barbecues voor je op een rijtje gezet. Ze zijn erg divers zodat je goed kan kijken welke het beste bij jou past.

Big green egg

Een green egg BBQ is erg populair, dit komt mede door de erg goede kwaliteit en al de verschillende mogelijkheden die je er mee hebt. Een green egg is gemaakt van speciaal keramiek die extreem isolerend is. Door dat en de unieke vorm gaart die gelijkmatig en is die zeer efficiënt is het gebruik van houtskool. Dus ben je opzoek naar een BBQ die van topkwaliteit is en waar je professioneel aan de slag kan gaan is dit misschien wel de beste BBQ voor jou.

Brada 2000

Deze barbecue is een ideaal instapmodel en een goede keuzen voor een buitenkeuken met een wat lager budget. Deze BBQ kost namelijk maar 250 euro en je krijgt er erg goede kwaliteit voor terug. Het is een gasbarbecue met 2 branders, deze zitten onder een mooie zwarte deksel waar plek is voor veel gerechten. Dus wanneer je een wat lager budget hebt is dit zeker een goede keuze.

Grandhall Elite G4

Dit is een barbecue met wat meer mogelijkheden als hierboven. Ook deze werkt op gas maar deze heeft een uitvoering met 4 branders en een infraroodbrander. De barbecue is volledig van RVS gemaakt wat zorgt voor een prachtig uiterlijk. Wanneer je opzoek bent naar een gasbrander van hoge kwaliteit is dit zeker een aanrader.

Stap 5.2 – Gaspit of inductieplaat

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen barbecue te nemen maar een gaspit of inductieplaat. Hiermee bespaar je niet alleen geld maar ziet er soms ook mooier uit. Let er wel op dat je vaak wel leidingen of elektra moet aanleggen om deze te gebruiken. Maar ook als je een barbecue gebruikt kan het handig zijn om nog een los gaspitje te hebben. Om bijvoorbeeld je pannetje pindasaus klaar te maken. Bekijk dus goed of je een van deze 2 functies nodig hebt.

Stap 5.3 – Een watertoevoer en gootsteen

Wanneer je met jou buitenkeuken nog een stap verder wil gaan kan je ervoor kiezen om een gootsteen te plaatsen. Dit is natuurlijk erg handig om bijvoorbeeld je handen te wassen of water te pakken. Wel vraagt het wat meer werk omdat je leidingen moet aanleggen en je moet kijken of het budget past. Maar het is het altijd wel waart en je zorg ervoor dat je in je buitenkeuken alles op een plek kunt doen.

Stap 5.4 – Een minikoelkast

Wanneer de zomer wordt is het natuurlijk wel zo lekker als jij je bier koud kan bewaren. Daarvoor is een minikoelkast niet zo gek idee. Het is een klus die niet super veel werkt koest en je gaat het zeker veel gebruiken. Het enige wat je moet doen is een strookvoorziening hebben bij je locatie. En het zorgt ervoor dat jij en je gasten altijd kunnen genieten van kouden drankjes zonder dat je elke keer naar binnen hoeft. En een minikoelkast hoeft helemaal niet superduur te zijn terwijl je er wel veel plezier mee gaat hebben, deze is bijvoorbeeld rond de 100 euro.

Stap 6 – Het maken van de buitenkeuken

Na al de stappen waar je alleen maar dingen hoeft te kiezen of te bedenken kun je hier echt aan de slag. Als je namelijk al de stappen hierboven hebt gevolgd kan je beginnen met het bouwen van je buitenkeuken. Omdat dat nog wel een best complex werk is zou ik je adviseren om het bouwtekeningen pakket van Fred te gebruiken. Daarin zitten meer dan 10.000 bouwtekeningen en dus ook tientallen van buitenkeukens. Deze bouwtekeningen zijn duidelijk af te lezen en door de bijgevoegde materiaalstaat bespaar je een hoop overig hout en kan je het al makkelijk laten zagen bij de meeste bouwmarkten. Neem dus zeker even een kijkje op de website van Fred want dit pakket is super waardevol, en de prijs haal je waarschijnlijk er al uit met dat je nooit te veel materialen kan kopen. Wanneer je er nog wat meer over wil weten leg ik je onder aan dit artikel meer uit. Eerst beschrijf ik in korte stappen hoe het proces werkt wanneer je gebruik maakt van een bouwtekening.

Direct naar de buitenkeuken bouwtekeningen?

Stap 6.1 – schaf de materialen aan en zaag je opmaat

Je weet als het goed is welke materialen je gaat gebruiken, en zonder die kan je natuurlijk niet beginnen. Schaf dus de materialen aan dit kan je doen bij een bouwmarkt, houthandel, marktplaats of het zelf laten thuisbezorgen. Zelf zou ik je adviseren als het kan de materialen bij de bouwmarkt te halen. Je kan ze dan op maat laten zagen. Je hoeft simpelweg je materiaalstaat mee te nemen en die af te geven. Hierdoor krijg je eigenlijk een bouwpakket terug die je alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Wanneer dit niet kan omdat je bouwmarkt hier niet over beschikt of je de materialen ergens anders vandaan haalt moet je deze stap zelf doen. Zorg ervoor dat alles netjes recht wordt afgezaagd op de juiste maat en ga door naar de volgende stap.

Stap 6.2 leg alle leidingen aan

Deze stap is niet altijd nodig maar als het wel moet wel handig om vroeg te doen, wanneer je namelijk apparatuur hebt op elektra of water is het belangrijk om dit te hebben. Zelf zou ik je zozo adviseren om te zorgen voor stroom in je keuken, het is altijd wel handig om te hebben en het hoeft niet veel werk te kosten. Wanneer je een gootsteen in de keuken hebt is het wel belangrijk om goed te kijken naar de aan en afvoer wat het water. Zorg ervoor dat je de juiste maten hebt en graaf die zo nodig in onder de grond.

Stap 6.3 – bevestig het frame

Als je al de materialen hebt en de locatie is er klaar voor kan je beginnen met het in elkaar zetten van je buitenkeuken. Je zult zien op de tekeningen dat je hiermee begint met het frame. Dit zorgt er namelijk voor dat alles stevig is en je makkelijk de volgende stappen kunt bevestigen. Het geraamte is vaak al erg sterk, maar als je een mogelijkheid ziet om het te versterken kan je dat natuurlijk altijd doen.

Stap 6.4 - begin aan de buitenzijde van de buitenkeuken

Als je frame staat kan je beginnen met de buitenkant, deze stap is ook voor et eerst wat lastiger. Het is namelijk wel belangrijk dat het omhulsel er mooi uit ziet en dat je apparatuur goed geplaats kan worden. Blijf tijdens het bouwen steeds controleren of je apparatuur past, je hebt nu namelijk de kans om zo nodig dingen aan te passen. Maar wanneer je een bouwtekening volgt met de juiste afmetingen voor je apparatuur komt het altijd wel goed.

Stap 6.5 – maak de deuren voor je keuken

Na de buitenkant kan je beginnen met het maken van de deuren. Het makkelijkste is om ze wel al te maken maar nog even te wachten met het bevestigen. Kijk wel even of de deuren passen en de scharnieren goed werken. Het is namelijk belangrijk dat je overal bij kan voor de afwerking en bij het plaatsen en aansluiten van de apparatuur.

Stap 6.6 – de afwerking van het project

Als je alle stappen hierboven hebt afgewerkt staat er als het goed is een buitenkeuken voor je. Nu kan je beginnen aan de afwerking, een erg belangrijke klus omdat je het uiterlijk eer mooi mee kan maken en de levensduur er mee vergroten. Als eerst is het belangrijk om alles te schuren, zeker als je de keuken van steigerhout maakt is deze stap belangrijk omdat het er een stuk mooier van wordt. Zorg ervoor dat je een schuurpapier hebt die past bij de gekozen houtsoort en schuur erop los, bepaal zelf wanneer je het mooi vind en zet je keuken in een grondverf, het mooiste is om een transparanten te gebruiken omdat je dan nog de houtlook mooi ziet. Maar ook deze keuzen is natuurlijk aan jou. Wanneer de grondverf gedroogd is kan je beginnen met lakken, hoeveel ligt er maar net aan welke soort lak je hebt en welk materiaal. Maar zorg ervoor dat er genoeg op zit. Je keuken moet namelijk goed kunnen tegen diverse weersomstandigheden zonder dat die er last van heeft.

Stap 6.7 - plaats alle apparatuur

Dit is waarschijnlijk de stap waar iedereen het meest naar uitkijkt, het plaatsen van de apparatuur. Eindelijk is de keuken af en kan je beginnen met het plaatsen. Begin met het plaatsen van je kookapparatuur zoals een barbecue of gasplaat. Daarna kan je zo nodig je werkblad en overige apparatuur plaatsen. Kijk eerst of alles past en begin dan pas met het aansluiten en testen. Wanneer alles werkt zoals het hoort kan je de deuren erin zetten en is je buitenkeuken helemaal klaar voor gebruik.

Stap 7- Onderhoud van de buitenkeuken

Je keuken heeft het hele jaar natuurlijk niet lekker weer, daarvoor moet je ervoor zorgen dat de kwaliteit niet verslechtert. Zorg er dus voor dat die droogstaat, bijvoorbeeld onder een overkapping zoals eerder gezegd. Als die overdekt staat is het onderhoud waarschijnlijk niet veel. Maar anders is het belangrijk om je keuken af en toe opnieuw te lakken zodat die in een mooie staat blijft.

Zoals ik al hierboven heb vertel adviseer ik je om het bouwtekeningen pakket te gebruiken van Fred. Dit doe ik omdat ik zelf dit pakket al jaren gebruik en super tevreden ben. Voor elke klus die ik maak gebruik ik het pakket omdat het klussen super gemakkelijk maakt. Als je bijvoorbeeld een buitenkeuken maakt heb je alles op een plek voor meerdere designs. Zo ook voor de foto’s die in dit artikel staan. Deze komen allemaal uit het pakket van Fred en hebben dus allemaal uitgebreide bouwtekeningen met een duidelijke materiaalstaat. En een duidelijke uitleg in het Nederlands met alle stappen. Als je dus een klusser bent of juist iemand zonder veel ervaring, dit pakket is ideaal voor jou. Neem dus zeker een kijkje op de website van Fred door de knop hieronder of lees eerst mijn Freds Bouwtekeningen review en kom alles te weten.

Het beste bouwtekeningen pakket?

Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg direct toegang tot 10.000 bouwtekenigen

Bouwtekeningen voor al je toekomstige projecten.