Wanneer je meer leven in je tuin wil is het een leuk idee om een insectenhotel te plaatsen. Hierin kunnen veel verschillende soorten insecten leven, en hierdoor komen dus ook meer insecten in je tuin. Maar het is natuurlijk veel leuker om hem zelf te maken dan hem gewoon te kopen in de winkel. Vaak is die daar namelijk ook erg prijzig terwijl je het gemakkelijk en goedkoop zelf kan doen. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe je dat doet en waar je op moet letten. Lees dus zeker verder en leer alles.
Waar plaats je een insectenhotel?
Bij het plaatsen van je insectenhotel zijn er best wat dingen waar je op moet letten als je het beste resultaat wilt. Daarvoor staat hieronder een lijstje met de belangrijkste punten, als je er voor zorgt dat de punten allemaal goed worden uitegevoord kan je de meeste insecten verwachtem.
- Plaats het insectenhotel op een plek waar het zonnig is maar niet winderig
- Hang het hotel niet hoger dan 2 meter en minimaal op kniehoogte (rond de 60 cm)
- Plaats de opening op het zuidwesten, HIerdoor heb je minder regeninslag
- Verplaats je insecenhotel niet meer na het plaatsen.
- Het beste is een bloemrijke plek
Verschillende soorten insectenhotels
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten insectenhotels, de meest gemaakte is een huisje met daarin verschillende materialen zodat daar de insecten in kunnen leven. Maar je kan ook een huisje maken die speciaal gemaakt is voor een vlinder of een lieveheersbeestje kast. En dan kan je ook nog kiezen over de verschillende grootte, wil je een groot hotel waar veel verschillende insecten in kunnen? Of ga je voor een kleine waar maar een soort in kan, of juist heel divers? Kortom je hebt veel keuzes die je kan maken. Hieronder heb ik wat ontwerpen gezet van verschillende insectenhotels. Misschien zie je er een tussen staan die je erg leuk vind of heb je al een idee wat voor soort je wilt. Ga dan door naar het stappenplan hieronder, ik leg je daar precies uit hoe je een huisje moet maken.
Stappenplan voor een insectenhotel maken
Om het bouwproces voor je wat makkelijker te maken heb ik hieronder een stappenplan gezet voor het maken van het insectenhotel. Let wel op dat de stappen niet heel specifiek zijn omdat er natuurlijk veel verschillende soorten hotels. En ook veel manieren om iets zelf te maken. Dus als je wil kan je zeker afwijken van dit stappenplan, maar ik denk dat het wel handig is en zeker voor de beginnende klussers om een duidelijk overzichtje te hebben.
Stap 1 – Bepaal de afmetingen en bevestigen
De eerste stap in het bouwproces is het bedenken en opschrijven van de afmetingen en hoe het in elkaar zit. Eigenlijk moet je dus zelf een bouwtekening maken zodat je bij het bevestigen en opmaat zagen precies weet hoe alles zit. Maak dus ook een lijstje van de afmetingen van alle materialen, zo kan je gemakkelijk het later opmaat zagen. Wanneer je dit liever door een professional wil laten doen kan je er ook voor kiezen om een kijkje te nemen bij het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. Hierin staan 10.000 bouwtekeningen en dus ook meerdere van insectenhotels. Onder aan dit artikel leg ik je er nog wat meer over uit.
Stap 2 – Kies je materiaal
Voordat je kan gaan bouwen moet je natuurlijk wel weten van welk materiaal je jouw insectenhotel wil gaan maken. In het kiezen van hout zijn veel keuzes, er zijn veel verschillende soorten houtsoorten. Maar het belangrijkste voor dit project is dat het stevig is en goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. De meest gebruikte soorten hout voor dit soort projecten zijn Vuren en hardhout. Maar wanneer je meer informatie wilt over alle soorten klik dan hier voor onze uitgebreide uitleg.
Stap 3 – maak alle materialen op maat
Als alles goed gaat heb je nu een bouwtekening en een keuze gemaakt voor materiaal. Dan kan je nu beginnen met het echt gaan bouwen van het insectenhotel. Als eerst kan je daarvoor het beste alles op maat zagen, zo maak je voor jezelf een soort van bouwpakket en is het gemakkelijk in elkaar te zetten. Wanneer je een wat groter model gaat maken kan je er ook nog voor kiezen om het opmaat te laten zagen bij de bouwmarkt waar je jouw hout koopt. Neem dan de materiaalstaat van de bouwtekening of een lijstje van je eigen ontwerp mee met alle afmetingen zodat het duidelijk is. Maar je kan natuurlijk alles ook met de hand/gereedschap doen. Werk gewoon het lijstje af wat je bij stap 1 hebt gemaakt en ga dan door naar de volgende stap.
Stap 4 – alles bevestigen
Wanneer alles op maat is kan je het gaan bevestigen, gebruik hiervoor houtlijm en rvs schroeven. Voor het beste resultaat kan je de gaten het beste nog even voorboren. Pak je bouwtekening of je zelfgemaakte tekening erbij en kijk goed hoe alles moet komen. Zorg ervoor dat het allemaal mooi recht wordt en stevig in elkaar zit zodat het lang mee kan. Wanneer dit klaar is kan je verder met het vullen van de hokken.
Materialen voor in een insectenhotel
Wanneer je de basis van je insectenhotel hebt kan je de hokken gaan opvullen met verschillende materialen. Elk insect vindt weer een ander soort fijn en zo kan je dus zo veel mogelijk soorten aantrekken. Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met materialen die je kunt gebruiken.
- Bamboestokken
- Gebroken terracotta bloempotten
- Dennenappels
- Houtsnippers
- Holle baksteen
- Takjes
- moss
Andere soorten insectenhotels
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een hotel te maken zonder een huisje ervoor te bouwen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een oude houten kist te gebruiken of een stapel met oude dakpannen. Wanneer je meer ruimte hebt kan je er zelf voor kiezen om wat pallets op te stapelen en daarin de materialen te doen. Wanneer je dus wat sneller een hotel maken kan je daarvoor kiezen en je krijgt meestal hetzelfde resultaat. Het enige nadeel is dat het er vaak wat rommeliger uitziet dan een gemaakt huisje, maar dat is maar net wat je zelf mooi vindt.
Wanneer je jouw bouwproces makkelijker wilt maken, en je het beste resultaat wil zonder extra werk. Dan is het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten perfect voor jou. Het pakket bevat meer dan 10.000 bouwtekeningen, voor elk project dus wel wat. En er zijn dus ook meerdere ontwerpen voor insectenhotels. De foto’s die je boven in het artikel ziet zijn ook allemaal ontwerpen uit het pakket en hebben dus allemaal duidelijke bouwtekeningen met een materiaalstaat en een stappenplan. Met dit pakket heb je dus alle informatie die je nodig hebt op een plek, en door de handige materiaalstaat kan je precies zien wat je nodig hebt. Wanneer je meer wilt weten leg ik je in mijn Freds Bouwtekeningen review alles uit. En als je meteen naar de website van Fred wil klik dan op de knop hieronder.
Het beste bouwtekeningen pakket?
Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.