In dit artikel

Zelf een kapstok maken?

Een kapstok is natuurlijk erg handig om te hebben, zonder is je huis namelijk een stuk minder opgeruimd. Door een kapstok kan je namelijk gemakkelijk al je jassen en soms nog andere dingen opbergen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om een kapstok te kopen maar het is veel leuker en handiger om er een zelf te maken. Daarom leg ik je in dit artikel er alles over uit en zorg ik dat je zelf een mooie en passende kapstok kan maken voor jou interieurstijl.

Waarom zelf een kapstok maken?

Een kapstok kan je natuurlijk gemakkelijk kopen in een winkel en je zou dan al klaar zijn. Maar het is natuurlijk veel leuker om hem zelf te maken, je hebt dan de mogelijkheid om hem precies zo te maken als je wil. Je kan alles wat je doet zelf beslissen waardoor je echt een mooie kapstok kan neerzetten. En het kan ook nog goedkoper zijn en je kan hem op de locatie afstemmen waardoor de afmetingen altijd kloppen.

De voordelen van zelf maken

 • Zelf maken is goedkoper
 • Je kan zelf het uiterlijk kiezen
 • Zelf de materialen kiezen
 • Voor een klusser een leuke bezigheid

De nadelen van zelf maken

 • Kost meer tijd om zelf te maken
 • Het kan een lastige klus zijn zonder de juiste bouwtekeningen

Waar plaats de je kapstok en met welke afmetingen?

Als je zelf een kapstok wil gaan maken is het handig om eerst te bepalen waar je jouw kapstok wil plaatsen. Het handigste is natuurlijk om de kapstok te plaatsen dicht bij de ingang, dan kan je gemakkelijk je jas kwijt als je binnenkomt. Dan is het nog handig om alvast te gaan kijken welke afmetingen passen op de locatie, dan kan je namelijk in het volgende deel goed kijken welke soort kapstok bij je past. Denk hierbij ook aan hoeveel jassen en dus haakjes je nodig hebt. Wanneer je een kapstok tussen een muur/kast wil plaatsen zorg er dan voor dat je alvast de afmetingen opschrijft zodat je bij het maken van de kapstok die alvast beschikbaar hebt.

Verschillende soorten kapstokken.

Wanneer je weet waar je jouw kapstok gaat plaatsen en misschien die afmetingen al hebt voor jou locatie is het belangrijk om te kiezen wat voor soort kapstok je gaat maken. Dit is ook meteen een groot voordeel van het zelf maken van een kapstok. Je kunt namelijk een kapstok kiezen die goed past binnen je interieur zodat het een mooie toevoeging is. Ik heb hieronder wat afbeeldingen van kapstok ontwerpen die je misschien wat inspiratie kunnen geven.

Welke materialen kan je gebruiken?

Als je een keuzen moet gaan maken in materialen heb je veel te kiezen. Voor het maken van een kapstok kan je namelijk kiezen uit bijna elk materiaal. Elke heeft natuurlijk weer andere voordelen en nadelen en het is dus belangrijk om even goed na te denken over welke het beste bij jou past. Een materiaal dat veel gebruikt woord voor het maken van doe het zelf klussen is steigerhout. Dit komt omdat steigerhout een mooie robuuste look heeft en erg stevig is.

Hoe kan ik zelf een kapstok maken?

Een kapstok maken is een taakje wat vrij eenvoudig is en dus ook niet lang hoeft te duren. Om je een idee te geven hoe het werkt leg ik je hieronder stap voor stap uit wat je moet doen.

 • Zorg dat je alles hebt voorbereid voordat je begint, denk dan aan de materialen en bouwtekeningen zodat je alle afmetingen kan zien.
 • Verzamel de materialen die je nodig hebt. Voor het maken van de kapstok heb je niet super veel materialen nodig denk bijvoorbeeld aan: Houten planken, jas haakjes en wat schroeven.
 • Als je alle materialen hebt teken dan alles af, waar moeten de haakjes komen en welk formaat moet het hout worden.
 • Maak nu alles op maat zoals je bij de vorige stap hebt afgetekend. Boor alvast de gaten voor de haakjes en zaag het hout op maat zodat je eigenlijk een bouwpakket krijgt.
 • Nu je alles op maat heb kan je het in elkaar gaat zetten, maak eerst het hout vast volgens de mankeringen die je bij de vorige stap hebt gezet. Daarna kan je de haakjes vastmaken en is je kapstok klaar.
 • Je kan er ook nog voor kiezen om de kapstok nog even mooi af te werken. Denk hierbij aan het mooi gladschuren van de hoeken en misschien een likje verf.

Wanneer je zelf je kapstok wil maken moet je er natuurlijk voor zorgen dat je wensen goed gemaakt gaan worden. Daarvoor is het handig om een goed ontwerp te maken. Het beste is om eerst je maten te noteren en daarin de details te teken hoe je hem er uit wil laten zien. Hiervoor heb je dus wel wat inzicht voor nodig maar als je de tijd neemt moet het lukken. Wanneer je het liever wil laten doen door een professional kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld het pakket wat hieronder staat te gebruiken. Hierin zitten meer dan 10.000 bouwtekeningen en dus ook meerdere over kapstokken. Daar leg ik je hieronder alles over uit.

Je weet nu in grove lijnen hoe je zelf een kapstok kan maken, zoals ik al eerder heb gezegd adviseer ik je om het bouwtekeningen pakket van Fred schouten te gebruiken. In dit pakket zitten meer dan 10.000 bouwtekeningen. Je kunt het dus voor elke klus gebruiken, en je hebt dus ook meerdere bouwtekeningen van kapstokken. Bijvoorbeeld de foto’s die boven in dit artikel staan zijn allemaal in het pakket terug te vinden en hebben allemaal duidelijke bouwtekeningen met een materiaallijst met wat je nodig hebt. Dus ben je een klusser of wil je juist meer dingen zelf gaan maken, dan is het de moeite waart om zeker eens mijn Freds Bouwtekeningen review te lezen. Je leert hier alles over dit product dus het is zeker goed om even te kijken of dit product ook voor jou een goede toevoeging is.

Het beste bouwtekeningen pakket?

Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg direct toegang tot 10.000 bouwtekenigen

Bouwtekeningen voor al je toekomstige projecten.