In dit artikel

Zelf een kippenhok maken?

Wanneer je kippen wil gaan houden moeten ze natuurlijk wel een goede plek krijgen. Maar een kippenhok kopen is vaak erg duur en de kwaliteit valt soms ook tegen. Daarom is het een stuk goedkoper en handiger om het kippenhok zelf te maken. Om dit voor je zo makkelijk mogelijk te maken leg ik je in dit artikel alles uit. En we geven nog wat handige tips over de locaties en hoe je aan bouwtekeningen kan komen. Lees dus zeker dit hele artikel als je van plan bent om kippen te gaan houden of een nieuw hok wilt maken.

Soorten kippenhokken

Kippenhokken zijn er is veel soorten en maten. Dit omdat elk ras weer andere eigenschappen heeft. Het belangrijkste is dat de kippen een goede plek hebben om te slapen en waar ze zich terug kunnen treken bij slecht weer. Ook is het voor het gebruik handig om uitwendige legnesten te hebben zodat je de eieren snel kan verzamelen. Nog een keuze die je moet maken is of je de kippen los rond wil laten lopen in je tuin of je voor een overdekte ren. Kippen zijn scharrel dieren dus hebben wel genoeg ruimte nodig, wanneer je voor een overdekte ren kiest heb je wel het voordeel dat ze ook tijdens regen rustig buiten kunnen lopen. Wel neemt dit meer ruimte in beslag dus kijk wat voor jezelf de beste oplossing is.

Hoe plaats je een kippenhok?

De plaatsing van het hok is een belangrijke klus waar je even goed over na moet denken. Kippen kunnen goed tegen kou maar niet echt tegen tocht, zorg er dus voor dat het hok op een beschutte plek staat. Ook is het handig om de ingang richting het zuiden of oosten te plaatsen. En het hok moet niet de volle dag in de zon staat. Kippen kunnen wel tegen warmte maar het is beter dat ze het wat kouder hebben dan te heet. Het beste is namelijk dat het temratuurverschil tussen de dag en nacht zo min mogelijk is.

Hoe groot moet het hok zijn?

De afmetingen van je kippenhok ligt aan het ras kippen en de hoeveelheid kippen die je wilt gaan houden. Een indicatie is dat er voor een kip ongeveer 1.5 m2 ren moet zijn. In het nachthok is het voor een gewone kip 0,5 m2. Ook vinden kippen het fijn om op een zitstok te zitten. Reken hiermee op ongeveer 25 cm per kip. Met deze indicaties kan je ongeveer berekenen hoe groot je hok moet worden. En natuurlijk is het geen probleem als je jouw hok groter maakt, dit vinden de kippen juist fijn!

Het bouwen van een kippenhok

Het bouwen van een kippenhok is een best lastig werkje maar wel een leuke activiteit. Omdat een kippenhok uit veel verschillende dingen moet voldoen is het belangrijk om een goed overzicht te hebben. Zorg er dus voor dat je een goede bouwtekening hebt om je werk een stuk makkelijker te laten verlopen. Onder aan dit artikel geven we je de beste plek voor je bouwtekeningen. Wanneer je nu al meer wilt weten klik dan op de foto hiernaast. Het handige aan goede bouwtekeningen is dat je zelf niks hoeft te berekenen of uit te zoeken. Je leest gewoon de tekening af en koopt de materialen die op de materiaallijst staan.

Het kippenhok inrichten

Wanneer je het kippenhok af hebt moet er wel nog wat gebeuren om te zorgen dat de kippen zich op hun gemak voelen. Om je hierbij te helpen hebben we hieronder en overzichtje gemaakt van wat noodzakelijke dingen zijn en wat de functie ervan is:

Voerbak: Een goede voerbak is een noodzakelijke behoefte. Het belangrijkste van een voerbak is dat die ervoor zorgt dat het voer droog blijft en dat er geen ongedierte bij het voedsel kan komen. Je hebt veel verschillende soorten, de meest gebruikte is een trapbak. Hierbij zit het voer vast in het apparaat en die gaat open wanneer de kippen op de plaat gaan staan. Het voordeel hiervan is dat het droog is en ideaal voor in de ren.

Drinkbak: Naast eten moet de kip natuurlijk ook genoeg kunnen drinken. Hiervoor kan je een drinkbak of emmer gebruiken. Het beste werkt een drinkemmer omdat er dan geen vuil in het water kan komen, en als je een weekje weg gaat zit er nog genoeg water in de opslag.

Zandbad: Een zandbad is een belangrijk onderdeel omdat de kip het gebruikt om luizen, vlooien en mijten weg te halen. Het maken hiervan is erg eenvoudig, wanneer je een dichte ren hebt maak je van wat hout een rechthoek en daar doe je wat zand in. 

Bodembedekker: Met een bodembedekker voorkom je stank uit je kippenhok, en de kippen vinden het fijn om in een schone leefomgeving te leven. Het beste kan je hiervoor zaagsel of stro gebruiken. En het stro kunnen ze daarnaast ook gebruiken als nestmateriaal.

Kippengrit: Omdat kippen geen tanden hebben verteren ze alleen granen en insecten. Om ervoor te zorgen dat ze kippenvoer kunnen vermalen is het belangrijk dat ze altijd toegang hebben tot genoeg kippengrit. 

Bouwtekeningen voor een kippenhok?

Het maken van een kippenhok is natuurlijk een leuk klusje. Wel kan het best ingewikkeld zijn om te maken en om informatie te krijgen over je ras en de voeding. Gelukkig is hiervoor de kippengids gemaakt. In dit e-book vind je 14 verschillende bouwtekeningen voor kippenhokken en meerdere voor losse kippenrennen en zitstokken. Ook vind je informatie over kippenrassen en advies over de voeding. De bouwtekeningen zijn samen met een materiaallijst waarop alle benodigdheden staan. Dit maakt dus het maken van een hok erg gemakkelijk en zorgt dat je zo min mogelijk geld hoeft uit te geven. Het is dus zeker handig om aanschaffen als je van plan bent om een hok te maken. Het product is ook door een echte professional gemaakt, namelijk door dezelfde eigenaar als Fred’s bouwtekeningen. Wil je meer over de kippengids weten klik dan hier om onze uitgebreide Kippengids review te lezen. En wanneer je meteen naar de website van dit product wil gaan klik dan op de groene knop hieronder en begin vandaag nog met het maken van je kippenhok.

De beste bouwtekeningen voor een kippenhok?

De kippengids is een must have voor iemand die kippen wil gaan houden. Je vind het het boek handige tips en tricks en bouwtekeningen voor het maken van een hok. Neem dus snel een kijkje!

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg direct toegang tot 10.000 bouwtekenigen

Bouwtekeningen voor al je toekomstige projecten.