Als het lekker weer is wil je natuurlijk graag genieten van je tuin en de omgeving. Dan is een tuinbank een erg handig middel, je kan lekker gaan zitten en gaan genieten. Je kan natuurlijk een tuinbank kopen maar het is veel voordeliger en leuker om hem zelf te maken. Daarvoor geven we je hier inspiratie voor verschillende soorten tuinbanken en een beschrijving hoe je zelf een tuinbank maakt. En ook als je nog geen gevorderde klusser bent kan je met deze tips zeker zelf een tuinbank maken!
Soorten tuinbanken
Voordat je kan beginnen met bouwen moet je natuurlijk wel weten wat voor soort tuinbank je wilt maken. Wil je een eenvoudig bankje of ga je toch voor een wat complexer bouwwerk? Hieronder hebben we wat ontwerp foto’s gezet van wat banken zodat je wat inspiratie op kan doen. Heb je er een gevonden? Dan kan je verder met het kiezen van materialen, en als je de bouwtekeningen van het gekozen bankje wil geven we je daar op het einde de manier voor.
Welke materialen kan je gebruiken?
De materialen voor je bouwproject kiezen is een erg belangrijke stap. Wanneer je namelijk de verkeerde materialen kies kan je bouwwerk al na enkele jaren het begeven. Daarvoor is het noodzakelijk om te kiezen voor een goede soort hout. Als je het liefst zo min mogelijk onderhoud wilt is een douglas hout een goede keuze. Deze houtsoort is namelijk super sterk en dus perfect om buiten te gebruiken. En je kan hem ook nog goed bewerken met olie of beits zodat ze langer mee gaan. En natuurlijk kan je ook voor andere houtsoorten kiezen, misschien heb je nog wel hout over van een project of past een andere soort beter bij je tuin. Let er in ieder geval op dat het nog een lange levensduur heeft en dat je er niet veel onderhoud aan hebt. Het is namelijk veel leuker om te relaxen op je tuinbank dan hem alleen maar te onderhouden.
Stap 1: Kies de locatie
Voordat je de gewenste afmetingen kan bepalen is het wel handig om te weten waar je de bank gaat plaatsen. Komt die onder een afdak of niet? En wil je hem kunnen verplaatsen of laat je hem op een vaste plek staan? En hoe groot is de locatie waar je de bank wilt plaatsen? Op deze vragen is het belangrijk om antwoord te geven want zo kan je de bank maken die perfect bij je past. HIerdoor kan je namelijk de grootte van je bank bepalen en bedenken of het belangrijk is om hem van een beschermende laag te voorzien.
Stap 2: bepaal de afmetingen
Wanneer je de gewenste locatie hebt gekozen kan je gaan kijken naar de afmetingen. Wanneer je een grote tuin hebt of als je de bank op een vrijstaande plek wilt zetten is deze stap niet heel belangrijk. Maar wil je jouw bank in een kleinere tuin of tussen muren in dan is het een belangrijke stap. Het beste is dat de bank goed past op de plek en dat die nergens in de weg staat. Meet de plek op waar je hem wilt zetten en schrijf de afmetingen op. Wanneer je jouw bank tussen 2 muren wilt zetten is het wel verstandig om aan allebei de kanten minimaal 10 centimeter vrij te houden. Zo kan je hem later nog verplaatsen en heb je nooit het probleem dat het niet past.
Het bouwen van de tuinbank
Wanneer je de afmetingen hebt en de benodigdheden kan je beginnen met het bouwen van de bank. Het makkelijkste is om hierbij een overzichtelijke bouwtekening te hebben. Zelf gebruik ik altijd de bouwtekeningen van Fred, hier heb je keuzen uit super veel soorten banken en in veel afmetingen. Maar hierover leggen we je hieronder straks meer uit. Als je dit niet wilt gebruiken is het handig om zelf een ontwerp te tekenen op papier, bedenk hoeveel hout je nodig hebt en hoe je hem eruit wilt zien. Wanneer je dit hebt kan je gaan bouwen. Zorg ervoor dat je alles stevig bouwt zodat het lang meegaat. Voorderest kan je jouw zelfgemaakte bouwtekening of de volledige bouwtekening bijhouden. Hierop staan alle stappen en als je volgt kom je er vanzelf uit.
Afwerking
De afwerking van je tuinbank is een erg belangrijke stap die vaak wordt vergeten. De afwerking is juist zo belangrijk omdat je de leeftijd er mee vergroot en je kan hem in de stijl van je tuin maken. Je kunt namelijk je tuin schilderen in een kleur die past bij je tuin. En het is zeker belangrijk dat je de bank goed schuurt zodat er geen splinter op zitten. Daarna kan je de verf of beits aanbrengen om hem goed te beschermen tegen het weer. Beits kan je ook transparant kopen dus als je de houtlook wilt behouden kun je hem ook gebruiken
Kussens
Om de bank comfortabeler te maken is het verstandig om kussens te kopen voor op je bank. Voor een kleinere tuinbank is dit niet noodzakelijk, maar voor een loungebank is dit wel een handige keuze. Je kan er voor kiezen voor kant en klare kussens te kopen, hierbij moet je wel goed opletten op wat de afmetingen zijn. Maar je kan ook kussens laten maken of het zelf op maat maken. Dit is vaak wel wat duurder maar de kwaliteit is daarbij ook veel hoger. En omdat het goed aansluit op je bank ziet het er ook strak uit. Kortom je kunt zelf bepalen of je kussens wilt, en zo ja kan je ervoor kiezen om kussens te kopen of laten maken.
Afdekzeil
Wanneer je jou bank goed wil beschermen tegen het weer kan je er ook nog voor kiezen om een afdekzeil te nemen. Dit zeil kan je om je bank doen op momenten dat je de bank niet gebruikt zoals bijvoorbeeld de winter. Het voordeel is dat het zeil de bank afdekt en het zo niet vochtig kan worden. De bank kan best tegen water maar als je gebruik maak van een zeil kan je nog langer genieten van je bank. Het is dus een keuze wat je voor jezelf kan bepalen.
Bouwtekeningen voor een tuinbank?
Hierboven heb je de stappen gelezen voor het maken van een tuinbank. Maar voor het proces makkelijk te maken maak ik zelf altijd gebruik van het bouwtekeningen pakket van Fred. Hierin vind je 10.000 bouwtekeningen van super veel categorieën. Ook voor tuinbanken zijn er veel verschillende soorten, de afbeeldingen die je boven in het artikel ziet komen ook allemaal uit het pakket. Als je daar een leuke bank bij ziet kan je die dus zo maken als het pakket hebt. Bij elke bouwtekening zit een materiaalstaat waar je alles ziet wat je nodig hebt en de tekeningen zijn overzichtelijk met een goede volgorde. Dus wil je de beste resultaten in je bouwprojecten lees zeker de Freds Bouwtekeningen review.
Het beste bouwtekeningen pakket?
Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.