In dit artikel

Zelf een tuinhek maken?

Een tuinhek maken is een werkje wat niet heel moeilijk is, maar omdat hekken vaak erg duur zijn bespaar je er wel veel geld mee. Dus als je maar een klein hekje nodig hebt voor bijvoorbeeld een voortuin of een groot hek om een perceel te omheining het is goedkoper om het zelf te doen. We leggen je in dit artikel alles er over uit zodat die zo makkelijk mogelijk voor je wordt. Dus wil je meer weten over tuinhekken, lees zeker verder.

Soorten hekwerken

Hekwerken zijn er natuurlijk in veel verschillende soorten, je hebt erg simpele hekwerken die daardoor ook makkelijker te maken zijn. Maar je hebt ook erg sierlijke en mooie hekken die lastiger te maken zijn maar wel een mooier uiterlijk. Het is maar net wat voor functie je hek wilt geven, wil je het puur als hek gebruiken kan je beter de makkelijkere variant maken, maar wil je ook nog dat het er mooi uit ziet kan je betere een wat luxere nemen. Ook heb je nog verschillende soorten hekken die open kunnen, dit is bijvoorbeeld handig voor een ingang bij een voetpad of een groot hek voor een auto. Kies dus voordat je begint uit wat voor soort hek je wilt en of je een poort nodig hebt. 

Wanneer is een tuinhek handig?

Een tuinhek kan verschillende functies hebben, de meest gebruikte functie is om een perceelgrens aan te geven en zo bezoekers op afstand te houden. Maar je kan natuurlijk nog veel meer dingen er mee doen, bijvoorbeeld om dieren in een hok te houden of een afscheiding te geven bij een openbare weg. Dus wanneer je meer privacy in je tuin wilt of om je dieren een mooi buitenverblijf te geven een tuinhek is ideaal voor veel dingen!

Locatie en afmetingen bepalen voor je tuinhek

Voordat je kan gaan bouwen moet je natuurlijk weten hoeveel materialen je nodig hebt en hoeveel schutting delen je moet maken. Daarvoor is het handig om eerst de locatie en afmetingen te bepalen. Wanneer je dit al weet kan dit erg makkelijk, meet de plek op en maak een schets met alle afmetingen. Maar wanneer je bijvoorbeeld een hek op de erfgrens wilt zetten kan dit wat moeilijker zijn, je kan dit zelf uitmeten met hulp van een kadastrale kaart maar dit is een werkje wat best ingewikkeld is. Daarvoor kan je er ook voor kiezen om dit door het kadaster te laten doen, die leggen je erfgrens uit en daarop kan je jouw tuinhek plaatsen. Echter is deze service best prijzig en moet je dus goed over nadenken of je dit waard vindt. Wanneer je een grote tuin hebt is dit een erg handige manier maar wil je hem in je voortuin of achtertuin zetten kan je het beter zelf doen. Maar zorg er dus voor dat je een duidelijke schets hebt met de afmetingen zodat je door kan met het bouwen van de tuinhekken.

Het bouwen van een tuinhek

Wanneer je de afmetingen van je tuinhek weet kan je beginnen met het bouwen. Het bouwen van een hek is een werkje wat niet heel lastig is. Het is vooral veel dezelfde stappen doen, kort gezegd is het namelijk bij een simpel hek 2 lange latten met daartegen veel kleine latjes. Maar ook als je een wat ingewikkelder hek wil maken is het ook niet heel moeilijk, en omdat je waarschijnlijk veel van die hekken moet maken word je er steeds sneller en beter in. Wel kan het handig zijn om een bouwtekening te hebben waarop alle maten en materialen staan. Daarvoor gebruik ik zelf het bouwtekeningenpakket van Fred scouten maar daar leg ik je zo meer over uit. Wanneer je eenmaal weet wat je moet doen doe je dit proces zolang totdat je genoeg hebt op de locatie en dan kan je gaan plaatsen. Dit kan je het beste doen door een lange stok in de grond te slaan zodat het hek stevig staat. Wanneer je de levensduur nog wil vergroten kan je hieronder alles te weten komen over de afwerking.

Afwerking

Wil je ervoor zorgen dat je hekwerk langer meegaat is het een mogelijkheid om je hek te beitsen. Dit is een werkje wat niet ingewikkeld is maar waarvoor je wel moet voorbereiden. Zorg ervoor dat voordat je gaat beitsen de schutting goed is geschuurd, let op het weer en zorg ervoor dat het niet gaat regenen. Kijk op de soort beits of je meerdere lagen moet doen en je kan beginnen met het schilderen. Gebruik een kwast of roller en ga het hele hek af. Wanneer je dit goed doet gaat je tuinhek wat extra jaren mee en kan je er dus langer gebruik van maken. Dus zeker de moeite waard om dit te doen, zelf heb ik goede ervaringen met de beits van ceta bever. Klik op de afbeelding hiernaast om naar hun product te gaan.

Bouwtekeningen voor een tuinhek?

Je weet nu waar je op moet letten bij het maken van een tuinhek en in simpele stappen hoe je deze moet maken. Wanneer je een uitgebreide tekening wil hebben met duidelijke afmetingen en een goede materiaalstaat is het bouwtekeningen pakket van Freds bouwtekeningen de ideale keuze voor jou. Dit pakket bevat meer dan 10.000 tekeningen en dus ook wat tuinhekken. Boven in dit artikel zie je bijvoorbeeld wat ontwerpen staan die allemaal in dit pakket te vinden zijn. Wanneer je daar dus een mooi hekwerk tussen ziet zitten kan je die meteen maken met duidelijke tekeningen en stappen als je het pakket hebt aangeschaft. Wanneer je wil meer weten bekijk dan mijn Freds Bouwtekeningen review daar leg ik je alles uit over dit product.

Het beste bouwtekeningen pakket?

Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen met het bouwtekeningen pakket van Fred schouten. Je krijgt direct toegang tot de 10.000 bouwtekeningen en je kan meteen aan de slag met bouwen.

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg direct toegang tot 10.000 bouwtekenigen

Bouwtekeningen voor al je toekomstige projecten.